2 października 2015

Krem dyniowy na rozgrzanie



Kochani, na dworze robi się zimniej i uśmiechu na twarzy dodaje mi jedynie słońce, które zagląda przez moje zasłony. Nie ma go zbyt wiele, ale korzystam z każdego promyczka. Na poprawę nastroju i rozgrzanie mam dla Was krem dyniowy. Dodałam do niego sporą ilość cynamonu, żeby faktycznie mógł nas rozgrzać od środka. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na późniejsze śniadanie przed dłuższym dnie na uczelni lub w pracy. Są jacyś chętni? Może bardziej preferujecie krem dyniowy w wersji słodkiej? Chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi co mogłabym wówczas do niego dodać :) 

Składniki:

·         - 1 litr bulionu warzywnego

·         - 1 cebula

·        - 700g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

·         - 2 marchewki

·         - 1 ziemniak

·         - 1 posiekany ząbek czosnku

·         - 1 i ½ łyżeczki cynamonu

·        -  ½ łyżeczki imbiru

·         - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

·         - sól i pieprz do smaku

·        -  jogurt naturalny i natka pietruszki do podania


Przygotowanie:
  1. W garnku podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek pokrojoną marchewkę, ziemniaka oraz czosnek. Do przygotowanych warzyw dodajemy dynię i całość trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany wywar warzywny i gotujemy zupę przynajmniej przez 60 minut.
  1.  Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie możemy zblendować zupę. Na sam koniec doprawiamy ją wszelkimi przyprawami i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku.
  1. Krem podałam z łyżką jogurtu oraz natką pietruszki. Dodatkową przekąską były dyniowe Stones, które już mieliście okazję tutaj widzieć.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. dzisiaj rano było tak zimno, że z chęcią zjadłabym taki krem na sniadanie nawet ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, rozgrzanie w najbliższym czasie będzie coraz bardziej wskazane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...