4 października 2015

Cukiniowo-jajeczne placuszki z wędzonym łososiem

Dzień dobry!
Ostatnio rozgrzewałam Was kremem, ale już dzisiaj wrzucam coś lżejszego ze względu na panującą aurę za oknem. Jest pięknie, więc wychodźcie prędko z domu i łapcie jesienne promyki! My szykujemy się do drogi, ale już we Wrocławiu udamy się na spacer i najlepsze włoskie lody, jakie tylko znalazłam w tym mieście, czyli do Tralalala. Słyszeliście? Jedliście? Lubicie? A może znacie jeszcze lepsze miejsce? Chętnie odwiedzę i zdam relacje. 




Składniki:
  • około 500g startej cukinii 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • surowe jajko
  • 100g mąki
  • 70ml mleka
  • ząbek czosnku 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 
  • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 
dodatkowo: 
  • opakowanie wędzonego łososia 
  • 150g serka typu "Bieluch"
  • 150g serka wieluńskiego 
  • 2 łyżki jogurtu
  • odrobina mielonej papryczki chilli 
  •  świeża mięta
  • cząstki cytryny 
Przygotowanie:
  1. Startą cukinię zasypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy wytworzoną wodę, a do cukinii dodajemy surowe jajko, mąkę, mleko, jajka ugotowane i pokrojone w kostkę oraz wszelkie przyprawy. Wszystko energicznie mieszamy i łączymy ze sobą.
  2. Ciasto na placuszki wykładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron po około 3 minuty. Placuszki powinny być delikatnie przyrumienione. 
  3. W czasie, kiedy placuszki są na patelni możemy przygotować smarowidło. Oba rodzaje serków łączymy ze sobą i dodajemy do nich jogurt oraz przyprawy. Serek powinien być ostrzejszy, ale doprawiamy go wedle uznania. 
  4. Gotowe podajemy z łyżeczką serka i  plastrem łososia. Całość polecam skropić sokiem z cytryny.

Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...