9 października 2015

Ciasteczka 100% owsiane - ulubione

Dzień dobry! Weekend spędzam częściowo w domu, a to jest równoznaczne z odzyskaniem internetu. Niestety we Wrocławiu jeszcze o nim nikt nie słyszał, a siedzenie i pracowanie w kawiarni nie należy do moich ulubionych rozrywek. Dodatkowo czuję presję, którą wywierają na mnie kelnerki (chociaż mogę się mylić). Właśnie dlatego ostatnio tak mało się tu odzywam. Jednak dzisiaj nadrabiam i częstuje Was takimi zdrowymi ciasteczkami. Robiłam je 3 razy z rzędu, ponieważ tak nam smakują! Ich zaletą jest również fakt, iż długo utrzymują świeżość (aż 7 dni) i świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego śniadania. Zdecydowanie lepiej przekąsić takie ciasteczko zamiast kolejnej kostki czekolady. Jeśli jakiś składnik Wam nie odpowiada to możecie go zamienić i z pewnością też będzie smacznie :)




Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 szklanka daktyli namoczonych w gorącej wodzie przez 1h
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki żurawiny 
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
Przygotowanie:
  1.  Rodzynki oraz żurawinę należy sparzyć przez 10 minut.
  2. Do płatków owsianych dodać pokrojone daktyle (razem z wodą) oraz pozostałe składniki. Wszystko powoli zmiksować. 
  3. Z masy formować kuleczki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć. Najlepiej mieć wilgotne dłonie, żeby ciasto łatwo odchodziło od rąk. 
  4. Ciacha pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Należy do nich zaglądać, żeby rodzynki i inne bakalie nie były spalone. 

Smacznego :) 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...