Razowa tarta z rozmarynem
Dzień dobry! Tym razem witam Was już z Wrocławia i tak będzie przez większość czasu. Póki co zbyt wielu wypieków może tutaj nie być (brak piekarnika!), ale przed wyjazdem trochę buszowałam w kuchni, więc parę skarbów mam. Częściej będziecie mieli okazje zainspirować się (oby!) śniadaniem lub daniem obiadowym. Mam nadzieję, że takie formy również przypadną Wam do gustu :)
Dzisiaj mam jeszcze dla Was wytrawną tartę. Ma w sobie to co lubię najbardziej: szpinak, oliwki i świeże zioła. Dodatkowo wykorzystałam mąkę razową, ale dzięki użyciu rozmarynu, nie była ona tak wyczuwalna dla innych domowników. Skusicie się? :)
Składniki:
ciasto:
Dzisiaj mam jeszcze dla Was wytrawną tartę. Ma w sobie to co lubię najbardziej: szpinak, oliwki i świeże zioła. Dodatkowo wykorzystałam mąkę razową, ale dzięki użyciu rozmarynu, nie była ona tak wyczuwalna dla innych domowników. Skusicie się? :)
Składniki:
ciasto:
- 250g mąki pszennej razowej
- 120g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sodki
- garść świeżego rozmarynu
- szczypta soli
- 250g sera ricotta
- 125g serka typu "Bieluch"
- 12 zielonych oliwek
- 2 kubeczki świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
- Ser łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak gotujemy do miękkości przez około 5 minut razem z posiekanym czosnkiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy dodajemy do masy serowej.
- Na podpieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie. Dodatkowo dookoła układamy zielone oliwki. Ciasto pieczemy ponownie przez 25-30 minut, aż ser się zetnie.
- Podajemy natychmiast, ale na zimno również jest bardzo smaczna :)
Wygląda po prostu genialnie ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
Bardzo lubię wytrawne tarty, więc skusiłabym się z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do próbowania :)
Usuń