29 września 2015

Razowa tarta z rozmarynem

Dzień dobry! Tym razem witam Was już z Wrocławia i tak będzie przez większość czasu. Póki co zbyt wielu wypieków może tutaj nie być (brak piekarnika!), ale przed wyjazdem trochę buszowałam w kuchni, więc parę skarbów mam. Częściej będziecie mieli okazje zainspirować się (oby!) śniadaniem lub daniem obiadowym. Mam nadzieję, że takie formy również przypadną Wam do gustu :) 
Dzisiaj mam jeszcze dla Was wytrawną tartę. Ma w sobie to co lubię najbardziej: szpinak, oliwki i świeże zioła. Dodatkowo wykorzystałam mąkę razową, ale dzięki użyciu rozmarynu, nie była ona tak wyczuwalna dla innych domowników. Skusicie się? :)




Składniki:
ciasto:
  • 250g mąki pszennej razowej 
  • 120g masła
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sodki
  • garść świeżego rozmarynu 
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 250g sera ricotta 
  • 125g serka typu "Bieluch"
  • 12 zielonych oliwek 
  • 2 kubeczki świeżego szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • gałka muszkatołowa 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sól i pieprz do smaku 
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę.  Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
  2. Ser łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak gotujemy do miękkości przez około 5 minut razem z posiekanym czosnkiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy dodajemy do masy serowej. 
  3. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie. Dodatkowo dookoła układamy zielone oliwki. Ciasto pieczemy ponownie przez 25-30 minut, aż ser się zetnie. 
  4. Podajemy natychmiast, ale na zimno również jest bardzo smaczna :)

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Wygląda po prostu genialnie ! :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wytrawne tarty, więc skusiłabym się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...