Papryka faszerowana kaszą kuskus
Dzień dobry! Doskonale zdaję sobie sprawę, iż dla niektórych to już ostatnie dni wakacji i pewnie pogoda nie sprzyja powrotom do murów szkolnych lub pracy, ale taka jest kolej rzeczy. Mnie również to czeka za miesiąc, jednak nie mam z tym najmniejszego problemu. Wręcz przeciwnie, bardzo się cieszę ze zmiany środowiska i nowych możliwości! Nowe miasto, nowe mieszkanie, nowi ludzie, chyba nie może być tak źle, prawda? :) Póki mam jeszcze trochę czasu, to staram się testować dania, które nie wymagają zbyt długiej pracy, a są w stanie nasycić. Właśnie takim produktem jest kasza kuskus. Przygotowuje się ją dosłownie w 5 minut! Reszta to już kwestia doprawienia i dołożenia ulubionych dodatków. Na pierwszy raz zdecydowałam się na wersję wytrawną. Kaszę wykorzystałam jako nadzienie papryk, ale spokojnie mogłaby to być sałatka, którą łatwo można zabrać ze sobą na drogę :)
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 200g kaszy kuskus
- 1/2 średniej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy kapelusz i wybieramy wszelkie ziarenka.
- Kaszę zalewamy przegotowaną wodą. Powinna przykryć kaszę na ponad 1cm. Odstawiamy, aż płyn się wchłonie.
- Cukinię kroimy w drobna kostkę, a czosnek siekamy. Składniki wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię i dusimy około 5 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Następnie dokładamy kaszę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawy. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną kaszą możemy nadziewać papryki, aż po sam czubek. Warzywa wkładamy do garnka, delikatnie podlewamy je wodą i zostawiamy na małym ogniu na około 45 minut, aż papryka zrobi się miękka. Podajemy jeszcze ciepłe.
lekko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Musi być pyszna, kasza kuskus jest genialna ;)
OdpowiedzUsuń