21 sierpnia 2015

Tarta limonkowa z borówkami

16 godzin jazdy za mną. Myślę, że to całkiem sporo, jednak czasami jeszcze czuje się zagubiona. Dodatkowo testy. Przecież w maju miałam ich pod dostatkiem, wolałabym odetchnąć. Jednak nie tym razem. Jak już się coś postanowiło, to trzeba w tym wytrwać. Tym razem zboczyłam z toru. Zamiast robić kolejny test udałam się do kuchni i zaczęłam prawdziwą zabawę. Najpierw była jedna tarta, a potem przyszła kolej na następną i jeszcze jedną. Do tego doszły ciasteczka i tym sposobem zlew zapełnił się po sam sufit. Rekompensatą był zapach unoszący się w domu przy którym zdecydowanie nie można było zasnąć. Mam nadzieję, że ten przepis pobudzi Waszą wyobraźnię i zechcecie spróbować upiec ten przysmak. 

Składniki:
kruche ciasto:
  • 170g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • 1 żółtko 
nadzienie:
  • 250g serka mascarpone
  • 120g serka typu "Bieluch"
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  •  2 jajka
  • 250-300g borówek
  • 70g płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę.  Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
  2. Serki umieszczamy w miseczce, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy. Dodajemy sok z limonki oraz skórkę i dokładnie mieszamy. Krem wylewamy na podpieczony spód, a następnie staramy się równomiernie rozłożyć borówki. Wierzch zwieńczamy płatkami migdałowymi. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia i zajadamy. 

 Smacznego :) 




Letnie owoce

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...