23 sierpnia 2015

Tarta pomidorowa z serem ricotta


Wtorek i piątek to dni, w których mam dostawę soczystych pomidorów malinowych. Właśnie wtedy odbywa się targ i mama udaje się po porządną porcję naszych ulubionych warzyw. W okresie lipca i sierpnia to właśnie pomidory najczęściej zdobią moją kanapkę, służą jako dodatek do dań głównych lub stanowią delikatną wieczorną przekąskę. Wystarczy mi bazylia, odrobina przypraw i jest idealnie. Podobnie  było i tym razem. Przygotowałam tartę, którą spokojnie można się nasycić. Smakuje na ciepło i na zimno, więc sprawdzi się o każdej porze :)

Składniki:
ciasto:
  • 170g mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • 1 żółtko

nadzienie:

  • 1kg pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
  • garść świeżej bazylii 
  • 250g sera ricotta 
  • 2 jajka 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę.  Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
  2. Ser łączymy z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Pomidory zalewamy gorącą wodę, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie- wcześniej podlaną oliwą z oliwek.  Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy pomidory świeżą bazylią oraz czosnkiem. Pomidory prużymy do czasu, aż odparuje woda. 
  4. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, a następnie wierzch smarujemy pastą z pomidorów. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut (10 minut przed końcem można podpiec wyłącznie sam spód). Podajemy z rukolą lub bez dodatków.

Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Obłędnie pyszna musiała być. Uwielbiam malinowe pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również i właśnie dlatego tak z nich korzystam! :)

      Usuń
  2. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pięknego! Coś smacznego! Coś aromatycznego! Lato na talerzu:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...