18 sierpnia 2015

Gryczano-ryżowe naleśniki z łososiem

Dzień dobry! Upał się zmniejszył, więc można przygotować sensowny posiłek w kuchni, gdyż do tej pory bałam się włączać piekarnik ze względu na domowników, którzy mogliby mnie 'zagryźć' w przypadku dodatkowo podkręconej temperatury :) Dzisiaj mam dla Was zdrowy, pełnowartościowy i sycący obiad, skusicie się? Jeśli chodzi o mnie, to łosoś zawsze jest dla mnie na pierwszym miejscu :)

Składniki:
  • 3 łyżki mąki gryczanej 
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • oliwa z oliwek 
  • łosoś  (porcję zmniejszyłam o połowę, a zamiast mango użyłam brzoskwiń ) 
Przygotowanie:
  1. Sypie składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, mleko oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy łososia według podanego przepisu.
  2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron do delikatnego zarumienienia. W każdym naleśniku układamy po 4 plasterki łososia oraz 2 kawałki owoców i zawijamy. Podajemy na ciepło z miodowo-musztardowym sosem. 

Smacznego :) 



 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...