Granola pomarańczowa


Kochani, jak Wam mija weekend? U mnie pracowicie, ale już niedługo koniec. Może zdążyliście zauważyć, iż na śniadania najbardziej lubię jeść wszelkiego rodzaju owsianki lub jogurt z owocami, a do tego mnóstwo ziaren. Postanowiłam się zmobilizować i zrobić słodką mieszankę, żeby wszytko na co mam ostatnio ochotę było połączane i tym samym zawsze gotowe do użycia :) Granolę robiłam już parę razy, a dzisiaj chce się nią z Wami podzielić. Mocno aromatyczna za sprawą pomarańczy i przypraw, ale właśnie takie kompozycje do mnie przemawiają. Spróbujcie zrobić ją sami. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efektem można cieszyć się przez następne dni. Jedząc takie śniadania możecie być pewni, iż nie ma zbędnego cukru i innych ulepszaczy, które znajdują się w każdym kupnym produkcie! Do dzieła :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie) 
  • 3 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w misce - z wyjątkiem żurawiny - i dokładnie mieszamy. 
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy granole i staramy się ją równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut i mieszamy co 10 minut, żeby dokładnie się przyrumieniła. Gotową mieszankę studzimy, a przed wsypaniem do pojemniczka dodajemy żurawinę i wszystko ze sobą mieszamy. Przechowujemy do 10 dni!

 Smacznego :)



11 komentarzy:

  1. Domowa granola jest najlepsza na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też najbardziej lubię wszelkie ziarna na śniadanie, słodkie smaki z rana najlepiej na mnie działają, nie mam takich skoków cukru w ciągu dnia i później tak nie ciągnie do słodyczy :P Granola zawsze pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Jedynie ciągnie mnie do większej ilości granoli ;)

      Usuń
  3. domowa granola to coś wspaniałego - idealna na szybkie śniadanie, z jogurtem <3

    a o najbliższych warsztatach fotografii kulinarnej możesz dowiedzieć się na fejsbukowym fanpagu Via Art https://www.facebook.com/fundacjaviaart?fref=nf
    oni są organizatorami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam!^^ To idealne śniadanie :)
    Ostatnio sama przygotowałam taką granolę i wpadłam po uszy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją chrupać przez cały czas, rozumiem! ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger