18 stycznia 2015

Tiramisu w szklankach

Kochani, studniówka, poprawiny i tydzień wracania do siebie już za mną. Teraz pozostaje tylko masa zdjęć i wspomnień. Chętnie wróciłabym do tego dnia i tym samym może zmieniła parę rzeczy, ale czasu już nie mogę cofnąć. Okres zabawy już minął, więc teraz czas wziąć się za naukę i walczyć o swoją przyszłość. Trzeba się teraz przemęczyć, żeby później móc odpoczywać przez 4 długie miesiące :) 


W wolnej chwili i w przypływie natchnienia postanowiłam skusić się na domowe tiramisu. Zrezygnowałam z tego tradycyjnego i pochłaniającego większą ilość czasu z domowym biszkoptem itd., na rzecz równie popularnego w szklance. W głowie mam już inne kombinacje związane z tymi składnikami, ale o tym innym razem :)

Składniki:/5 porcji/
  • 250g serka mascarpone 
  • 125g serka wieluńskiego 
  • 250g podłużnych biszkoptów 
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 szklankach wody 
  • kakao 
  • ew. mus truskawkowy 
Przygotowanie:
  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serki i ponownie miksujemy.
  2. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubitą na sztywno pianę mieszamy delikatnie z masą serową. 
  3. Układanie: biszkopty moczymy z obu stron przez parę sekund w kawie i układamy na dnie szklanki lub innego naczynia. Następnie wylewamy masę serową, którą obsypujemy używając kakao lub czekolady, ponownie układamy namoczone biszkopty, serek i wierzch dekorujemy zmiksowanymi truskawkami lub czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 5h, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone. 

Smacznego :) 


2 komentarze:

  1. Kocham tiramisu!
    A takie od razu w szklankach zaoszczedza troche zmywania!
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...