Tiramisu w szklankach
Kochani, studniówka, poprawiny i tydzień wracania do siebie już za mną. Teraz pozostaje tylko masa zdjęć i wspomnień. Chętnie wróciłabym do tego dnia i tym samym może zmieniła parę rzeczy, ale czasu już nie mogę cofnąć. Okres zabawy już minął, więc teraz czas wziąć się za naukę i walczyć o swoją przyszłość. Trzeba się teraz przemęczyć, żeby później móc odpoczywać przez 4 długie miesiące :)
W wolnej chwili i w przypływie natchnienia postanowiłam skusić się na domowe tiramisu. Zrezygnowałam z tego tradycyjnego i pochłaniającego większą ilość czasu z domowym biszkoptem itd., na rzecz równie popularnego w szklance. W głowie mam już inne kombinacje związane z tymi składnikami, ale o tym innym razem :)
Składniki:/5 porcji/
W wolnej chwili i w przypływie natchnienia postanowiłam skusić się na domowe tiramisu. Zrezygnowałam z tego tradycyjnego i pochłaniającego większą ilość czasu z domowym biszkoptem itd., na rzecz równie popularnego w szklance. W głowie mam już inne kombinacje związane z tymi składnikami, ale o tym innym razem :)
Składniki:/5 porcji/
- 250g serka mascarpone
- 125g serka wieluńskiego
- 250g podłużnych biszkoptów
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 szklankach wody
- kakao
- ew. mus truskawkowy
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serki i ponownie miksujemy.
- W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubitą na sztywno pianę mieszamy delikatnie z masą serową.
- Układanie: biszkopty moczymy z obu stron przez parę sekund w kawie i układamy na dnie szklanki lub innego naczynia. Następnie wylewamy masę serową, którą obsypujemy używając kakao lub czekolady, ponownie układamy namoczone biszkopty, serek i wierzch dekorujemy zmiksowanymi truskawkami lub czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 5h, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.
Mniam!
OdpowiedzUsuńKocham tiramisu!
OdpowiedzUsuńA takie od razu w szklankach zaoszczedza troche zmywania!
;)