Ślimaczki drożdżowe z cynamonem
Kochani, już 12 lutego możemy rozkoszować się najsłodszym dniem w ciągu roku- Tłustym Czwartkiem. Jak dla mnie najlepiej celebruje się go w szkole z przyjaciółmi. Niestety tym razem mamy w tym czasie ferie, ale nic straconego! Razem z dziewczynami postanowiłyśmy obchodzić go właśnie dzisiaj, więc przygotowałam coś specjalnego. Długo zbierałam się do tych ślimaczków, ponieważ zawsze było coś innego i nowszego do wypróbowania. Chyba myślałam, że takie bułeczki/ciasteczka są bardziej pracochłonne. Oczywiście, trzeba poczekać, aż drożdże lub ciasto się ruszy, ale sam proces przygotowania jest bardzo przyjemny.
Mam jednak uwagę : nie smarujcie wierzchu białkiem, ponieważ ślimaczki szybciej się przyrumienią i zrobią się twarde (jedynie z wierzchu). Kogoś taki stan rzeczy może zrazić, więc lepiej uważać! I druga przestroga - ciasto koniecznie trzeba posmarować w środku masłem, żeby nie były suche!
Składniki:
/16 sztuk/
Mam jednak uwagę : nie smarujcie wierzchu białkiem, ponieważ ślimaczki szybciej się przyrumienią i zrobią się twarde (jedynie z wierzchu). Kogoś taki stan rzeczy może zrazić, więc lepiej uważać! I druga przestroga - ciasto koniecznie trzeba posmarować w środku masłem, żeby nie były suche!
Składniki:
/16 sztuk/
- 400g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 100g masła roślinnego
- 60g cukru
- 21g świeżych drożdży (lub 9g suchych, które dodajemy się bez przygotowania do mąki i cukru)
- 1 łyżka cukru migdałowego
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki masła do posmarowania ciasta
- cukier puder
- Masło należy roztopić w garnuszku. Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy.
- Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki i cukru oraz odrobiną podgrzanego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- W garnku mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy wyrośnięte droższe, a następnie wlewamy mleko. Powoli łączymy mieszając całość za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy rozgrzany tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczkę i odstawiamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem migdałowym i cynamonem. Całość zawijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki.
- Ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki (wcześniej smarujemy je masłem) lub układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy je przez 20-25 minut w 190 stopniach.
- Podajemy po ostudzeniu i posypane cukrem pudrem.
świetnie wyszły! idealne, a do tego pewnie bardzooo smaczne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuństrasznie je lubię z różnymi dodatkami:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem muszę poeksperymentować :)
UsuńŚwietne te ślimaczki, ugotuję na bank! :D
OdpowiedzUsuńPolecam upiec, mam nadzieję, że posmakują :)
UsuńWygląda bosko! Niedawno gościły też u mnie, tyle że razowe :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Zachwycające te bułeczki, takie cynamonowe różyczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo cynamonowe! :D
Usuńwyglądają przeuroczo ^^
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :>
UsuńJakie zgrabne i powabne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję :D
Usuń