29 stycznia 2015

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Kochani, już 12 lutego możemy rozkoszować się najsłodszym dniem w ciągu roku- Tłustym Czwartkiem. Jak dla mnie najlepiej celebruje się go w szkole z przyjaciółmi. Niestety tym razem mamy w tym czasie ferie, ale nic straconego! Razem z dziewczynami postanowiłyśmy obchodzić go właśnie dzisiaj, więc przygotowałam coś specjalnego. Długo zbierałam się do tych ślimaczków, ponieważ zawsze było coś innego i nowszego do wypróbowania.  Chyba myślałam, że takie bułeczki/ciasteczka są bardziej pracochłonne. Oczywiście, trzeba poczekać, aż drożdże lub ciasto się ruszy, ale sam proces przygotowania jest bardzo przyjemny. 
Mam jednak uwagę : nie smarujcie wierzchu białkiem, ponieważ ślimaczki szybciej się przyrumienią i zrobią się twarde (jedynie z wierzchu). Kogoś taki stan rzeczy może zrazić, więc lepiej uważać! I druga przestroga - ciasto koniecznie trzeba posmarować w środku masłem, żeby nie były suche!

Składniki:
/16 sztuk/
  • 400g mąki pszennej 
  • 250ml mleka 
  • 100g masła roślinnego
  • 60g cukru 
  • 21g świeżych drożdży  (lub 9g suchych, które dodajemy się bez przygotowania do mąki i cukru)
nadzienie:
  • 1 łyżka cukru migdałowego 
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 4 łyżki masła do posmarowania ciasta 
dodatkowo:
  • cukier puder 
Przygotowanie:
  1. Masło należy roztopić w garnuszku. Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy.
  2. Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki i cukru oraz odrobiną podgrzanego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
  3. W garnku mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy wyrośnięte droższe, a następnie wlewamy mleko. Powoli łączymy mieszając całość za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy rozgrzany tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczkę i odstawiamy. 
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem migdałowym i cynamonem. Całość zawijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki. 
  5. Ślimaczki przekładamy do foremek na muffinki (wcześniej smarujemy je masłem) lub układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy je przez 20-25 minut w 190 stopniach. 
  6. Podajemy po ostudzeniu i posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :)




13 komentarzy:

  1. świetnie wyszły! idealne, a do tego pewnie bardzooo smaczne ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie je lubię z różnymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem muszę poeksperymentować :)

      Usuń
  3. Świetne te ślimaczki, ugotuję na bank! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam upiec, mam nadzieję, że posmakują :)

      Usuń
  4. Wygląda bosko! Niedawno gościły też u mnie, tyle że razowe :)

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające te bułeczki, takie cynamonowe różyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przeuroczo ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie zgrabne i powabne :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...