Świąteczna szarlotka
stycznia 03, 2015
8
Ciasta
,
Cynamon
,
Imbir
,
kardamon
,
Kruche
,
miód
,
orzechy laskowe
,
orzechy włoskie
,
płatki migdałowe
,
szarlotka
Kochani, jak Wam mija weekend? Lenicie się czy raczej nadrabiacie zaległości i ciężko pracujecie? Ja podchodzę do wszystkiego z umiarem, a więc troszkę pracuję, ale na przyjemności też znajduje czas. Ich wynikiem jest dzisiejsza szarlotka. Jeszcze nie rezygnuje z magii świąt, więc mam nadzieję, że zrozumiecie tytuł dzisiejszego wpisu. Mój pokój wciąż przepełniony jest światełkami i licznymi świeczkami. Do tego dochodzą inne świąteczne dodatki, więc ten klimat jeszcze troszkę ze mną będzie. Uwielbiam! :)
Składniki:
Ciasto:
Przygotowanie:
Składniki:
Ciasto:
- 250g margaryny
- 1 żółtko
- 80g cukru
- 4 łyżki jogurtu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- paczka cukru wanilinowego
- 300g mąki krupczatki
- 200g mąki pszennej
- 300 płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- 40g orzechów laskowych
- 20g orzechów włoskich
- 5 suszonych daktyli
- 8 suszonych śliwek
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 2kg jabłek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną cukru w garnku. Doprawiamy cynamonem.
- Wszystkie orzechy i suszone owoce siekamy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
- Tortownicę smarujemy masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy masę bakaliową, a następnie jabłka i ponownie dekorujemy wierzch ciastem np. dowolnie wyciętymi wzorkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.
- Podajemy oprószone cukrem pudrem.
uroczy pomysł na ozdobę! Od razu kojarzy mi się Ciastek ze "Shreka" ;)
OdpowiedzUsuńW sumie racja! Trafna uwaga :)
UsuńPomysł świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł na dwie warstwy nadzienia. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCudowna, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń