3 stycznia 2015

Świąteczna szarlotka

Kochani, jak Wam mija weekend? Lenicie się czy raczej nadrabiacie zaległości i ciężko pracujecie? Ja podchodzę do wszystkiego z umiarem, a więc troszkę pracuję, ale na przyjemności też znajduje czas. Ich wynikiem jest dzisiejsza szarlotka. Jeszcze nie rezygnuje z magii świąt, więc mam nadzieję, że zrozumiecie tytuł dzisiejszego wpisu. Mój pokój wciąż przepełniony jest światełkami i licznymi świeczkami. Do tego dochodzą inne świąteczne dodatki, więc ten klimat jeszcze troszkę ze mną będzie. Uwielbiam! :)

Składniki:

Ciasto:
  • 250g margaryny
  •  1 żółtko 
  • 80g cukru 
  • 4 łyżki jogurtu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • paczka cukru wanilinowego
  • 300g mąki krupczatki 
  • 200g mąki pszennej  
Nadzienie I warstwa:
  •  300 płatków migdałowych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 40g orzechów laskowych 
  • 20g orzechów włoskich 
  • 5 suszonych daktyli
  • 8 suszonych śliwek 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
  •  sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu 
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta imbiru 
 Nadzienie II warstwa:
  • 2kg jabłek 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 3 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną cukru w garnku. Doprawiamy cynamonem.  
  3.  Wszystkie orzechy i suszone owoce siekamy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
  4. Tortownicę smarujemy masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy masę bakaliową, a następnie  jabłka i ponownie dekorujemy wierzch ciastem np. dowolnie wyciętymi wzorkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min. 
  5. Podajemy oprószone cukrem pudrem. 

 Smacznego :) 





 

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę Wigilia 2014

8 komentarzy:

  1. uroczy pomysł na ozdobę! Od razu kojarzy mi się Ciastek ze "Shreka" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na dwie warstwy nadzienia. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...