Mąka ryżowa. Serek homogenizowany. Placuszki.

Kochani, dzisiaj bardzo ważny dla mnie dzień- studniówka. Oczywiście, stres jest, ale również dreszcz emocji i ogólna ekscytacja.  Przygotowania trwały już od jakiegoś czasu, więc z pewnością wszystko się uda i każdy będzie chętnie wracał wspomnieniami do tego dnia :) 


Dzień zabiegany, a przecież trzeba jeść. Mam dla Was coś zdrowego, lekkiego, ale dającego uczucie sytości. Dodatkowy plus to możliwość kombinacji z dodatkami lub samym serkiem (zamiast naturalnego sprawdzi się waniliowy). Inne placuszki z wykorzystaniem serka znajdziecie
TUTAJ :)



Składniki:
/8 sztuk/

  • 100g mąki ryżowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • 30g roztopionego masła
  • 150g serka homogenizowanego
  • 1/2 szklanki mleka 
 dodatkowo:
  • syrop klonowy 
  • kandyzowane jagody 
  • orzechy włoskie 
 Przygotowanie:
  1.  W misce ucieramy jajko z masłem i serkiem homogenizowanym. Stopniowo dodajemy mąkę oraz proszek. Dolewamy mleko, żeby ciasto nie było zbyt gęste.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy ciasto. Placuszki smażymy z obu stron do zarumienienia. 
  3. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie syrop klonowy, orzechy włoskie, a także kandyzowane jagody.

Smacznego :)




Niskokaloryczny styczeń

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger