23 sierpnia 2014

Mussaka

Jestem już po kolejnym wyjeździe i stąd ta tygodniowa przerwa na blogu. Mam nadzieję, że niedługo wszystko się unormuje, ale do tego czasu będę chciała z Wami podzielić inspiracjami i relacjami z dwóch wyjazdów, więc bądźcie cierpliwi. Zanim to nastąpi mam dla Was grecki przysmak. Częściej gustuje w kuchni włoskiej, ale trzeba próbować wszystkiego. Każdy podkreśla, że poniższa potrawa jest bardzo pracochłonna, a niektórych nawet męczy. Według mnie nie jest najgorzej. Wystarczy sobie wszystko rozplanować lub ewentualnie przygotować główne produkty dzień wcześniej. Jeśli jednak wciąż będzie to dla Was zbyt wiele to uwierzcie mi, że czasami można się przełamać i poświęcić trochę czasu na takie danie! Z talerzy znika w mgnieniu oka :)

Składniki:
  • 1,2 kg mięsa mielonego 
  • 2,5 bakłażana 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200ml czarownego wytrawnego wina
  • 1kg świeżych pomidorów
  • cukier
  • oliwa
  • sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano
  • ser feta
 Przygotowanie:
  1.  Bakłażany kroimy w talarki, układamy na desce i solimy, aby puściły sok i po około 30 minutach dokładnie odciskamy. Odkładamy na bok. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy całość się zeszkli dokładamy mięso, które smażymy do zbrązowienia. 
  3. Pomidory dokładnie myjemy, obieramy (można sparzyć) i kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa. Dolewamy wino oraz przyprawiamy odrobiną cukru. Dodajemy pozostałe przyprawy (ok. 1/3 łyżeczki). Doprowadzamy do wrzenia, aż cały sok odparuje. 
  4. Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu kroimy w talarki. Bakłażany opłukujemy z soli. 
  5. Sos: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy. Po przestygnięciu dodajemy przyprawy oraz jajko. Całość porządnie mieszamy, a na koniec dorzucamy pokrojony w kostkę ser. 
  6. Na dnie naczynia układamy ziemniaki.Następną warstwą jest bakłażan, mięso i ponownie bakłażan. Wierzch polewamy sosem. 
  7. Mussakę pieczemy w 180-200 stopniach przez około 60 minut. Zapiekanka będzie gotowa, kiedy sos się zetnie i zarumieni. Podajemy natychmiast. 

Smacznego :)




10 komentarzy:

  1. Bardzo,bardzo lubię :) To przy musace odkryłam, jak dobrze cynamon komponuje się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie zupełnie nowe połączenie, ale również mi smakuje :)

      Usuń
  2. Wizualna strona twojego bloga jest okropna. Twój nagłówek, co to ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na chwilę obecną taka musi być i nie jest to dla mnie problemem. Zawsze można zrezygnować z zaglądania na moją stronę :)

      Usuń
  3. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka lat temu jadłam mussakę, ale nie za bardzo przypadła mi do gustu. Może powinnam dać jej jeszcze jedną szansę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Czasami warto spróbować czegoś ponownie :)

      Usuń
  5. przepis wygląda wspaniale, tylko nie ma składników na sos (ile masła, maki i jajek?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podałam ilości, ponieważ to tak na oko :> Sugeruję na taką porcję 5 łyżek masła i odrobinę mąki. Kiedy powstanie "papka" należy dodać mleko, żeby uzyskać płynną konsystencję :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...