16 sierpnia 2014

Czekoladowa tarta z brzoskwiniami

Kochani, na weekend miało być coś specjalnego i oto jest- tarta na spodzie kakaowym, czyli mój debiut! Jakoś zawsze byłam wierna tradycyjnym przepisom, a tym samym podstawowym, ale chyba czas się rozwinąć, prawda?  Do tego owoce, krem i pyszna kruszonka. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, gdyż ciasto nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie można sobie pozwolić na dwa kawałki i porcję lodów :) 
Zachęcam do próbowania i tworzenia wersji z innymi owocami np. malinami, borówkami, morelami. Korzystajmy z tych naturalnych słodkości, skoro mamy takie możliwości :)

Składniki:
ciasto:

  • 250g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • szczypt soli
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru pudru 
 kruszonka:
  • 150g mąki
  • 70g brązowego cukru 
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
krem:
  • 200ml kremówki
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 120g mąki
  • 1 jajko
  • łyżka miodu 
 + 450g brzoskwiń 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednej misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Tak samo postępujemy ze składnikami na kruszonkę.  Powstałe kulki owijamy w folię i wkładamy do lodówki- ciasto na minimum 40 minut.
  2. Zajmujemy się kremem. Śmietanę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i łączymy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia. W kubeczku mieszamy jajko z miodem i po ostudzeniu dodajemy do czekolady razem z przesianą mąką. Łączymy najlepiej za pomocą miksera. 
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wylepiamy formę do tarty. Na dno układamy obrane i pokrojone brzoskwinie. Następnie wykładamy krem, który należy równomiernie rozprowadzić, a na sam wierzch rozkładamy kruszonkę. 
  4. Ciasto pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach. Około 5-8 minut przed końcem przypiekamy sam wierzch/grillujemy. 
  5. Podajemy po delikatnym ostudzeniu. Najlepsze z gałką lodów! 
Smacznego :)





9 komentarzy:

  1. "spokojnie można sobie pozwolić na dwa kawałki i porcję lodów " podoba mi się taki tok myślenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś trzeba sobie tłumaczyć pewne rzeczy :)

      Usuń
  2. Tarty są jednym z moich ulubionych wypieków :) Są piękne i smaczne! :)) Twoja jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również lubię ten ich urok i możliwość kombinowania :>

      Usuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :) Z lodami musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...