Czekoladowa tarta z brzoskwiniami
Kochani, na weekend miało być coś specjalnego i oto jest- tarta na spodzie kakaowym, czyli mój debiut! Jakoś zawsze byłam wierna tradycyjnym przepisom, a tym samym podstawowym, ale chyba czas się rozwinąć, prawda? Do tego owoce, krem i pyszna kruszonka. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, gdyż ciasto nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie można sobie pozwolić na dwa kawałki i porcję lodów :)
Zachęcam do próbowania i tworzenia wersji z innymi owocami np. malinami, borówkami, morelami. Korzystajmy z tych naturalnych słodkości, skoro mamy takie możliwości :)
Składniki:
ciasto:
Przygotowanie:
Zachęcam do próbowania i tworzenia wersji z innymi owocami np. malinami, borówkami, morelami. Korzystajmy z tych naturalnych słodkości, skoro mamy takie możliwości :)
Składniki:
ciasto:
- 250g mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypt soli
- 1 jajko
- 125g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 150g mąki
- 70g brązowego cukru
- 125g masła
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 200ml kremówki
- 200g gorzkiej czekolady
- 120g mąki
- 1 jajko
- łyżka miodu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednej misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Tak samo postępujemy ze składnikami na kruszonkę. Powstałe kulki owijamy w folię i wkładamy do lodówki- ciasto na minimum 40 minut.
- Zajmujemy się kremem. Śmietanę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i łączymy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia. W kubeczku mieszamy jajko z miodem i po ostudzeniu dodajemy do czekolady razem z przesianą mąką. Łączymy najlepiej za pomocą miksera.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wylepiamy formę do tarty. Na dno układamy obrane i pokrojone brzoskwinie. Następnie wykładamy krem, który należy równomiernie rozprowadzić, a na sam wierzch rozkładamy kruszonkę.
- Ciasto pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach. Około 5-8 minut przed końcem przypiekamy sam wierzch/grillujemy.
- Podajemy po delikatnym ostudzeniu. Najlepsze z gałką lodów!
Smacznego :)
debiut? jest super!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń"spokojnie można sobie pozwolić na dwa kawałki i porcję lodów " podoba mi się taki tok myślenia ;)
OdpowiedzUsuńJakoś trzeba sobie tłumaczyć pewne rzeczy :)
UsuńTarty są jednym z moich ulubionych wypieków :) Są piękne i smaczne! :)) Twoja jest super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również lubię ten ich urok i możliwość kombinowania :>
UsuńMmm, wygląda wspaniale :) Z lodami musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest konieczne! :)
Usuńpycha ! :)
OdpowiedzUsuń