25 sierpnia 2014

Zupa krem marchewkowy z imbirem

Dzisiaj mam dla Was krem, który dołączam do swojej kolekcji i z pewnością będzie się pojawiać częściej w takie pochmurne dni, ponieważ świetnie rozgrzewa. Za sprawą świeżego imbiru jest pikantny, ale i słodki przez dużą porcję marchewki. Pewnie odkładałabym zrobienie go jeszcze przez długi czas, ale będąc w Krakowie zamówiłam podobny krem i dopiero wtedy przekonałam się jaki jest dobry!

Składniki:
  • 300g obranej marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka imbiru (najlepiej świeżego)
  • 2 łyżki masła
  • 300ml bulionu warzywnego 
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki 
 Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dusić przez parę minut. Dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę- gotować przez 20 minut. 
  2. Do garnka dolać bulion i dołożyć imbir. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  3. Całość blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dolać trochę wody, wymieszać i pogotować przez chwilę. 
  4. Podajemy z natką pietruszki lub z dodatkiem jogurtu/śmietany. 

Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. ten krem jak najszybciej chcę wypróbować! marchewki z mamą wcinamy codziennie, także to idealna zupa dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że takim wielbicielką marchewki posmakuje :)

      Usuń
  2. Widzę, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. I smakuje marchewkowo i imbirowo. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. super! rozgrzewający, przyda się na nadchodzące chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są składniki na jedną porcję? Zawsze mnie to zastanawia, bo nie wyobrażam sobie gotowania tak na raz i dla samej siebie, a tą zupę chętnie ugotuję, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...