Zupa krem marchewkowy z imbirem
Dzisiaj mam dla Was krem, który dołączam do swojej kolekcji i z pewnością będzie się pojawiać częściej w takie pochmurne dni, ponieważ świetnie rozgrzewa. Za sprawą świeżego imbiru jest pikantny, ale i słodki przez dużą porcję marchewki. Pewnie odkładałabym zrobienie go jeszcze przez długi czas, ale będąc w Krakowie zamówiłam podobny krem i dopiero wtedy przekonałam się jaki jest dobry!
Składniki:
Składniki:
- 300g obranej marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka imbiru (najlepiej świeżego)
- 2 łyżki masła
- 300ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dusić przez parę minut. Dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę- gotować przez 20 minut.
- Do garnka dolać bulion i dołożyć imbir. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Całość blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dolać trochę wody, wymieszać i pogotować przez chwilę.
- Podajemy z natką pietruszki lub z dodatkiem jogurtu/śmietany.
ten krem jak najszybciej chcę wypróbować! marchewki z mamą wcinamy codziennie, także to idealna zupa dla nas :D
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że takim wielbicielką marchewki posmakuje :)
UsuńWidzę, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. I smakuje marchewkowo i imbirowo. Pycha!
OdpowiedzUsuńTrzeba się przygotować :D
Usuńsuper! rozgrzewający, przyda się na nadchodzące chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńOj to będzie mój niezbędnik!
UsuńPiękny kolor tej zupki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo są składniki na jedną porcję? Zawsze mnie to zastanawia, bo nie wyobrażam sobie gotowania tak na raz i dla samej siebie, a tą zupę chętnie ugotuję, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPorcja jest dla 5-6 osób :)
Usuń