31 sierpnia 2014

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Kochani, jak mówiłam będzie debiut! Długo przymierzałam się do takiej wersji tarty, ale w końcu mi się udało i nie mam czego żałować - jedynie tego, że mało.  Nie sądziłam, że taka wytrawna wersja zasmakuje nam, aż tak bardzo. W smaku przypomina pizzę, więc to już duży plus, a dodatkowo robi się ją szybko, więc na drugie danie lub wieczorne spotkania sprawdzi się idealnie.

Składniki:
ciasto:
  • 185g mąki
  • 100g masła
  • jajko
  • zimna woda (niekoniecznie)
  • sól (około 1/2 łyżeczki)
farsz:
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 cebule 
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • około 0,5kg pomidorków koktajlowych 
  • sól i pieprz 
  • oliwka
  • 10 czarnych oliwek
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i łączymy ze sobą energicznie zagniatając, aby otrzymać jednolitą masę. Wodę należy dodać tylko jeśli nie będziemy mogli dokładnie ze sobą połączyć wszystkich składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół i jedną częścią wylepiamy spód tarty, nakłuwamy i podpiekamy, aż się zarumieni.
  2. Mozzarellę kroimy w grube plastry. Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwką. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
  3. Cebulę kroimy w krążki i rumienimy na natłuszczonej patelni. Gdy lekko zmięknie dodajemy cukier i ciągle mieszamy.
  4. Na gotowy spód wykładamy cebulę, pomidory, a następnie układamy plastry sera i rozrzucamy oliwki. Całość pieczemy, aż ser się roztopi. Podajemy natychmiast. 

Smacznego :) 




Pora na pomidora!

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na tartę, choć gdybym miała wybierać wolałabym klasyczną pizzę ;P Prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. och dobrałaś takie dodatki, że nie mogła nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno była pyszna. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...