8 maja 2015

Tarta z jabłkami oraz borówkami

Kochani, 5 egzaminów już za mną, więc czekają mnie jeszcze 3 w tym jeden najważniejszy, więc stres już mnie ogarnął. Jednak mogę się przez najbliższe 6 dni skupić tylko i wyłącznie na tym jednym przedmiocie i powinno być dobrze :) Po zakończeniu wczorajszego maratonu postanowiłam umilić sobie popołudnie skromnym pieczeniem, a tym samym przypomnieć o swoim istnieniu domownikom. Czułam się zdecydowanie lepiej i mam nadzieję, że taki smakołyk umili Wam weekend, chociaż i na niego przygotowuję dla Was sezonową niespodziankę. 
Domyślacie się co może zawierać? :)
Na chwilę obecną zostawiam Was z kruchym ciastem. Wykorzystałam do niego mrożone borówki, gdyż trochę ich się nazbierało w naszej zamrażarce i nie można pozwolić na ich zmarnowanie! Oczywiście, możecie zastąpić je jagodami i będzie równie pyszne :)

Składniki:ciasto:
  • 260g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g schłodzonego masła 
  • 2 łyżki zimnej wody 
nadzienie:
  •  6 jabłek
  • 300g borówek amerykańskich (użyłam mrożonych)
  •  skórka starta z jednej cytryny oraz sok 
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 50g brązowego cukru
Przygotowanie:
  1.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek oraz pokrojone, schłodzone masło. Wszystko delikatnie ucieramy palcami. Robimy niewielki dołeczek i dodajemy łyżkę wody. Ponownie rozcieramy ciasto palcami i stopniowo doprowadzamy do całkowitego złączenie- jeśli masa jest zbyt sucha, to należy dodać jeszcze jedną łyżkę wody i powtórzyć czynność. Gotowe ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 min. 
  2. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Kiedy cukier się rozpuści należy dodać borówki oraz 1/2 szklanki wody. Całość gotujemy przez około 10 minut.  Na samym końcu dodajemy imbir. Jeśli wydaje się Wam, iż nadzienie będzie za mało słodkie, to wystarczy dodać jeszcze trochę brązowego cukru i również gotować do momentu rozpuszczenia. 
  3. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy masłem (łącznie z bokami).  Wylepiamy dno formy ciastem i nakłuwamy. Posypujemy delikatnie otrębami lub bułką tartą. Spód podpiekamy przez około 15 min. Dopiero po tym czasie wykładamy przygotowane nadzienie oraz dekorujemy wierzch kruszonką.
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, aż wierzch i boki będą zarumienione. Podajemy z lubionymi lodami i dużą dawką cukru pudru :)

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Takie właśnie jest :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! :)
    PS. Mam identyczny talerzyk :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Czyli zaopatrujemy się w tych samych sklepach :D

      Usuń
  4. Gratulacje i powodzenia na kolejnych egzaminach :)
    A ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już prawie koniec! :)
      Dziękuję :>

      Usuń
  5. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny post :)
    Zapraszam do siebie http://copolecacie.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymam kciuki na egzaminach ale jestem pewna, że wszystko pójdzie jak w tym cieście. Słodko, gładko i bez problemów.
    Ciasto rewelacyjne:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...