29 listopada 2012

Szarlotka.


Kochani udało mi się uratować ostatni kawałek ciasta i to dosłownie. Musiałam go porządnie schować i zakomunikować domownikom, że jest on nie do ruszenia, ponieważ muszę go sfotografować i udało się :)
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, przekonać się jak pyszny jest spód  ciasta oraz kruszonka. 

Składniki:
 ciasto
  • 600g mąki
  • 300g masła
  • 100g smalcu 
  • 160g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
kruszonka
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 łyżek masła
nadzienie
  •  1,5kg-2kg jabłek 
  • cukier

Przygotowanie:
  1.  Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem
    i delikatnie prużymy.
  2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odstawiamy na 15 min.
  3. W tym czasie robimy kruszonkę, podobnie wszystko ze sobą łączymy. Im kruszonka bardziej lepka tym bardziej nam się 'rozleje', jeśli będzie bardziej krucha/sucha, wyjdzie taka jak na zdjęciu :)
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy
    i przekładamy na blachę. Posypujemy delikatnie bułką tartą. Następnie nakładamy wcześniej przygotowane jabłka, posypujemy je cynamonem, a sam wierzch posypujemy kruszonką.
  5. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 60-70 min.
  6. Podajemy posypane cukrem pudrem, można dołożyć gałkę lodów śmietankowych.

Smacznego! :) 

11 komentarzy:

  1. widzę, że misja zakończona powodzeniem i szarlotka uratowana przed D. i H. ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto najlepsze, niezastąpione :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z szarlotką zawsze tak jest, znika w mgnieniu oka, widocznie masz dobry refleks :D

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze to znam, tez czasem muszę niektóre rzeczy chować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda palce lizać! nie dziwię się, że trzeba było chować ostatni kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szarlotka- tyle dobroci w jednym cieście;)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotki u mnie w domu też tak zawsze szybko się rozchodzą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm... Jadłabym :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...