2 czerwca 2012

Zdrowe muffinki z suszoną żurawiną.

Nie byłam pewna tego przepisu i zmian które zrobiłam,ale udało się i było pysznie! No właśnie było, ponieważ 9 babeczek zniknęło w kilka godzin i zostały tylko puste papilotki z okruszkami :c Teraz trzeba upiec coś nowego, o nie! c:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny( lub ile chcecie) 
  • 1 szklanka gorącego mleka 
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane i żurawinę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 min,aż pochłoną całą ilość mleka. 
  2. Mąkę, proszek, sól, cukier  oraz cynamon mieszamy w jednej misce, w drugiej ucieramy mikserem jajko z olejem. Łączymy z suchymi składnikami i dodajemy mleko z żurawiną i płatkami owsianymi. Całość łączymy za pomocą łyżki.
  3. Foremki smarujemy masłem,a jeśli mamy papilotki to bezpośrednio wykładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35min w temperaturze 180 stopni. 
  4. Jemy na sucho, lub przekrojone z dżemem, miodem lub z owocami. Wybór dowolny.

Smacznego! : )





Przekąski na SESJĘ Smakołyki na pikniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz