28 czerwca 2012

Maślane.

W książce napisali,że są to ciasteczka maślane. Po części mają racje, ale mi bardziej pasują do biszkopcików. Takich delikatnych i mięciutkich, ale gdy tak troszkę dłużej się ich smakuje wtedy można wyczuć,że faktycznie są one maślane. A może tak mi się tylko wydaje?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki miękkiego masła 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. 
  2. Do schłodzonego masła dodajemy jajko, cukier i miksujemy przez chwilę. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia. 
  3. Wykładamy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły! 

Smacznego! :)



Smakołyki na pikniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...