Strucla drożdżowa z twarogiem
Cześć!
Wiem, że miało być mniej słodkości, ale cóż poradzę, że jestem łasuchem? Już od dłuższego czasu planowałam przygotować taką struclę, więc w końcu była ku temu okazja.
A czy Wy uraczyliście swoją mamę jakimiś słodkościami?
Zapewniam,że strucla zaskoczy Was nie tylko smakiem, ale i efektem po upieczeniu, gdy już ją zapleciecie- wyrasta pięknie :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 40 g ksylitolu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 opakowania suchych drożdży
- jajko
- 2 żółtka
- 125ml letniego mleka
- 50g masła, roztopionego
- 1 jajko roztrzepane - do posmarowania strucli
- 250 g serka twarogowego
- 2 łyżki cukru pudru
- Wszystkie suche składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, żółtka, podgrzane do 60 stopni mleko i roztopione masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W międzyczasie dokładnie mieszamy w misce twaróg z cukrem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na arkusz papieru do pieczenia i nacinamy go z obu stron tak, by powstały paski o szerokości około 2 cm. Następnie na środek równomiernie rozkładamy ser. Zaplatamy ciasto. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Gdy strucla wyrośnie z wierzchu smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy strucle przez około 35-40 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ma smak!
OdpowiedzUsuń