Strucla drożdżowa z twarogiem


Cześć!
Wiem, że miało być mniej słodkości, ale cóż poradzę, że jestem łasuchem? Już od dłuższego czasu planowałam przygotować taką struclę, więc w końcu była ku temu okazja. 
A czy Wy uraczyliście swoją mamę jakimiś słodkościami? 
Zapewniam,że strucla zaskoczy Was nie tylko smakiem, ale i efektem po upieczeniu, gdy już ją zapleciecie- wyrasta pięknie :) 

Składniki:
  •  300 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g ksylitolu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 125ml letniego mleka
  • 50g masła, roztopionego
  • 1 jajko roztrzepane - do posmarowania strucli
nadzienie:
  • 250 g serka twarogowego
  • 2 łyżki cukru pudru
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie suche składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, żółtka, podgrzane do 60 stopni mleko i roztopione masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. W międzyczasie dokładnie mieszamy w misce twaróg z  cukrem.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na arkusz papieru do pieczenia i nacinamy go z obu stron tak, by powstały paski o szerokości około 2 cm. Następnie na środek równomiernie rozkładamy ser. Zaplatamy ciasto. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Gdy strucla wyrośnie z wierzchu smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy strucle przez około 35-40 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger