Szparagi z sosem tahini


Cześć kochani!
Nadchodzi okres upałów, więc czas odejść na krótką chwilę od gorącego pieca i zaprzyjaźnić się z szybkimi formami zdrowych przekąsek, a tym samym dodatków do dań głównych.
Dziś królują u mnie dwa składniki- szparagi oraz tahini.
SZPARAGI są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A,C,E, wapnia, fosforu czy też magnezu, a nawet beta karotenu! Oznacza to, że korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, wspomagają regeneracje i budowę nowych komórek. Wykazano, że zawierają sterole, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo flawonoidy zawarte w warzywach zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Jak możecie natychmiast zauważyć - to sezonowe warzywo ma w sobie mnóstwo cennych składników, które warto przemycić do naszej diety. 
PASTA TAHINI zawiera liczne związki naturalne, które mają działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe i  przeciwzapalne. Tahini także zawiera dużą ilość fitosteroli, a wiec podobnie jak szparagi obniża poziom cholesterolu. Sezamina obecna w paście ma działanie korzystne w chorobie Alzheimera. Bardzo istotny jest fakt, iż tahini powinna być elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko, które jest tak pożądane i poszukiwane w dietach alternatywnych :) 

Mam nadzieję, że ten KRÓTKI opis właściwości zdrowotnych tych dwóch produktów zachęci Was do sięgania po nie częściej (zarówno razem, jak i osobno) :) 

Składniki:
/inspiracja/
  • pęczek zielonych szparagów (300g)
  • 4 łyżki tahiny 
  • 10 łyżek ciepłej wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:
  1. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać i odstawić. Przygotować sos. 
  2. Wszystkie składniki umieścić w kubeczku i dokładnie wymieszać by wszystkie składniki się połączyły. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty należy dodać jeszcze odrobiny wody i ponownie wymieszać. 
  3. Do gotującej się wody wrzucić szparagi i gotować 6-8 minut.
  4. Na dnie talerza rozsmarować 1/3 sosu, ułożyć ugotowane szparagi i polać je pozostałym sosem. Wierzch posypać kiełkami/natką pietruszki/kolendrą. Gotowe. 




Wartość odżywcza dla całej porcji:
Białko: 15.2g
Tłuszcz: 27.9g
Węglowodany: 22.6g
Błonnik: 10.1g
Kalorie: 406kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger