Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką (wegańskie)
Hej! :)
Za oknem panuje istnie jesienna aura, więc nic tak nie ukoi naszej duszy i brzuszka, jak kawałek świeżo upieczonego ciasta. Mimo wszystko sezonowo bo z dużą ilością rabarbaru.
Dla odmiany przygotowałam wegańską opcję, więc zachęcam tym bardziej do próbowania by przekonać się, że i takie ciasta warto przygotowywać :)
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1.5 szklanki napoju roślinnego, letniego (użyłam sojowego)
- 150ml oleju rzepakowego
- 1.5 łyżki octu jabłkowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 7 łodyg rabarbaru
- kruszonka: 200g mąki (100g mąki pszennej, 50g mąki kukurydzianej, 50g mąki krupczatki, 20g mąki ziemniaczanej), 50g cukru pudru, 100g oleju kokosowego/margaryny bezmlecznej
- Rabarbar kroimy na spore kawałki (8cm). Przedkładamy do rondelka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Chwilę gotujemy by zmiękł.
- W miseczce łączymy mokre składniki na ciasto, a w nieco większej suche. Mokre dodajemy do suchych i mieszamy energicznie.
- Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem, na dnie układamy odsączony rabarbar. Przelewamy ciasto, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50-55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu formę z ciastem przykryć talerzem i odwrócić jednym ruchem, aby ciasto opadło na talerz.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam niczego z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńczas nadrobić zaległości! :)
Usuń