Rolada szpinakowo-łososiowa
Cześć! Witam się z Wami w kolejnym już miesiącu w tym roku! Zaczynamy majówkę, a to wiąże się dla większości osób z czasem odpoczynku, relaksu, spotkań z bliskimi. Z tego względu, mam dla Was pomysł na szybką, zdrową i sycącą przekąskę. Możecie ją przygotować dzień wcześniej, podać na zimno lub na ciepło, a jeśli spędzacie czas bardziej aktywnie, to proponuję spakować w pudełeczko i zabrać ze sobą. Takie składniki z pewnością dodadzą Wam siły!
Składniki:
- 3 jajka
- 400g łososia wędzonego w plastrach
- 450g mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- świeże zioła (np. pietruszka)
- 300g serka śmietankowego
- Szpinak rozmrażamy i dusimy, aż woda odparuje. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Chwilę gotujemy i odstawiamy.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka przekładamy do szpinaku i mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
- Na ciepłym cieście rozsmarowujemy serek i układamy kawałki łososia. Ciasto z dodatkami ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru. Przechowujemy w lodówce do 4 dni. Smacznego!
Robiłam ostatnio na święta, wyszła pyszna. ;) Rodzince smakowała, a w dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. ;)
OdpowiedzUsuń