Rogaliki drożdżowo-bananowe z nadzieniem
Witam się z Wami po długiej przerwie!
Była ona potrzebna i ma swoje całkowite uzasadnienie.
Jak możecie zauważyć zmieniłam wizualnie stronę bloga, więc nie obejdzie się bez zmian technicznych dotyczących przepisów. Postanowiłam dodawać Wam "ekstra" bonus informujący o zawartości makroskładników w porcji produktu. Z czasem będą pojawiać się informacje żywieniowe oraz dietetyczne (już oficjalnie mogę ich udzielać:)).
Przejdźmy do dzisiejszego przepisu- ULUBIONE przez małych i dużych- rogaliki drożdżowe. Bardzo puszyste i delikatne za sprawą magicznego składnika, czyli pure z banana. Chętni?
Składniki: /24 sztuki/
- 25g drożdży świeżych
- 550g mąki pszennej
- 120ml mleka (użyłam sojowego)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 jajka
- 2 banany (170g po obraniu)
- 100g rozpuszczonego masła
- słoiczek domowych powideł śliwkowych/marmolady
Przygotowanie:
- Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z 550 g) oraz cukier mieszamy i odkładamy na 10-15 minut, aż zaczyn zapracuje.
- W misce umieszczamy mąkę, dodajemy jajka, pure z banana, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy. Po chwili dodajemy rozgrzane masło. Wyrabiamy jeszcze ok. 10 minut, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można podsypać mąką.
- Ciasto przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5h, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy równe części, formujemy kulę i wałkujemy na okrąg, nacinamy po przekątnej tworząc 12 małych trójkątów i na każdy nakładamy nadzienie. Zwijamy rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu.Przed podaniem możemy rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza dla 100g:
Białko: 6.6g
Tłuszcz: 8.6g
Węglowodany: 44,8g
Kalorie: 279kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz