Chałka całonocna z kruszonką
Witam łasuchów i miłośników domowego pieczywa! Dziś mam dla Was 3-warkoczową chałkę obsypaną sporą ilością kruszonki (by móc co wyjadać). Tym przepisem możecie zaskoczyć nocujących u Was gości, ponieważ ciasto odpoczywa całą noc w lodówce, więc rano wystarczy poczynić tylko parę małych kroków by móc rozkoszować się jej smakiem przy śniadaniu! Przekonałam Was? Jeśli jeszcze nie, to spójrzcie na nią, czyż nie wygląda obłędnie pysznie? :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- opakowanie suszonych drożdży
- 30g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50g rozgrzanego masła
- 2 żółtka
- jajko
- 160ml mleka
kruszonka:
- 80g mąki pszennej
- 20g mąki kukurydzianej
- 30g cukru pudru
- 50g masła, rozpuszczonego
Przygotowanie:
- W misce połącz mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj roztrzepane żółtka oraz jajko, wlej rozgrzany tłuszcz oraz podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym chałka będzie bardziej puszysta. Miskę przykryj folia aluminiową, nakryj ścierką i odstaw na 30 minut, a następnie schowaj najlepiej na całą noc do lodówki. Rano, wyjmij ciasto na 2h przed przystąpieniem do pieczenia by nabrało odpowiedniej temperatury.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż na oprószoną mąką stolnicę. Chałkę można przygotować na trzy sposoby: klasyczna trzywarkoczowa (tę wykonamy:)), czterowarkoczowa i sześciowarkoczowa.
- Trzywarkoczowa: Część ciasta podziel na trzy małe porcje i z każdej roluj długie pasma. Złącz je ze sobą od jednej strony i rozłóż równomiernie. Cały proces formowania chałki zamieściłam na grafice poniżej.
- Zaplecione chałki odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w 170 stopniach przez 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Zjedz po wystudzeniu z ulubionymi dodatkami- u nas porcja masła i powidła śliwkowe lub miód! Smacznego!
Świetny pomysł, uwielbiam chałki, a kruszonkę to chyba każdy uwielbia wyjadać :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNajlepsza prosto z blachy, jeszcze ciepła :)
Usuń