Ciasto marchewkowe obsypane kruszonką
Witam Was i witam piękny Listopad. Mam dla niego dużo zadań i postawiłam sobie wobec niego wiele zobowiązań, mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie, a co za tym idzie, ja nie zawiodę jego! Z każdym początkiem miesiąca (zazwyczaj) czuję w sobie dużo motywacji i dużo energii do działania, więc liczę na to, iż nie opuści mnie ona przez cały ten okres!
Nowy miesiąc rozpoczynam typowo jesiennym ciastem marchewkowym z dużą ilością cynamonu i aromatu pomarańczy. Do tego rozgrzewająca herbata i mogę działać! :)
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 90g erytrytolu
- 60g oleju rzepakowego
- 400g marchwi
- 230g jogurtu naturalnego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 150ml mleka
- 375g mąki (użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz pszennej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki otrębów żytnich
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 100g masła 83%
- Zaczynamy od kruszonki: W garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy je do pozostałych składników. Zagniatamy by utworzyły się grudki.
- W wysokim naczyniu ubijamy jajka, stopniowo wlewamy olej, a na końcu dodajemy substancję słodzącą. Miksujemy jeszcze 2 minuty.
- Marchew ścieramy na tartce o drobnych oczkach, łączymy z mlekiem oraz jogurtem.
- Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy do jednej dużej miski/naczynia.
- Ostatni etap to połączenie wszystkich 3 naczyń tylko do momentu połączenia się składników. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i dekorujemy wierzch kruszonką.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 1h 10 min (ciasto będzie delikatnie wilgotne, więc nie należy sugerować się metodą 'suchego patyczka').
- Po upieczeniu studzimy około 30 minut i zajadamy z apetytem! Smacznego :)
Pewnie równie pysznie smakuje ja wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i przyznaje,tak właśnie jest :)
Usuń