Ciasto marchewkowe obsypane kruszonką
Witam Was i witam piękny Listopad. Mam dla niego dużo zadań i postawiłam sobie wobec niego wiele zobowiązań, mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie, a co za tym idzie, ja nie zawiodę jego! Z każdym początkiem miesiąca (zazwyczaj) czuję w sobie dużo motywacji i dużo energii do działania, więc liczę na to, iż nie opuści mnie ona przez cały ten okres!
Nowy miesiąc rozpoczynam typowo jesiennym ciastem marchewkowym z dużą ilością cynamonu i aromatu pomarańczy. Do tego rozgrzewająca herbata i mogę działać! :)
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
 - 90g erytrytolu
 - 60g oleju rzepakowego
 - 400g marchwi
 - 230g jogurtu naturalnego
 - skórka otarta z jednej pomarańczy
 - 150ml mleka
 - 375g mąki (użyłam pół na pół mąki pełnoziarnistej oraz pszennej)
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1,5 łyżeczki cynamonu
 - szczypta soli
 
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
 - 1/4 szklanki otrębów żytnich
 - 1/2 szklanki erytrytolu
 - 100g masła 83%
 
- Zaczynamy od kruszonki: W garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy je do pozostałych składników. Zagniatamy by utworzyły się grudki.
 - W wysokim naczyniu ubijamy jajka, stopniowo wlewamy olej, a na końcu dodajemy substancję słodzącą. Miksujemy jeszcze 2 minuty.
 - Marchew ścieramy na tartce o drobnych oczkach, łączymy z mlekiem oraz jogurtem.
 - Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy do jednej dużej miski/naczynia.
 - Ostatni etap to połączenie wszystkich 3 naczyń tylko do momentu połączenia się składników. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i dekorujemy wierzch kruszonką.
 - Ciasto pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 1h 10 min (ciasto będzie delikatnie wilgotne, więc nie należy sugerować się metodą 'suchego patyczka').
 - Po upieczeniu studzimy około 30 minut i zajadamy z apetytem! Smacznego :)
 



Pewnie równie pysznie smakuje ja wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i przyznaje,tak właśnie jest :)
Usuń