Kruche ciasteczka orzechowe
Witaj! Koniecznie muszę podzielić się przepisem na te obłędnie kruche, maślane i orzechowe ciasteczka! Dla mnie biją rekordy! To już kolejna partia ich wypieku, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja, prawda? Mam nadzieję, że podbiją również serca Wasze i Waszych bliskich. A może to będzie opcja dodatku do świątecznego prezentu? :)
Składniki:
Składniki:
- 50g orzechów włoskich
- 40g migdałów
- 170g mąki pszennej
- 120g masła 83% tł.
- 40g erytrytolu
- 1 łyżka whisky/brandy
- 1/3 łyżeczki soli
- cukier puder do obtoczenia ciastek
- Migdały oraz orzechy włoskie mielimy np. za pomocą blendera z ostrzem "S".
- Masło ucieramy na puszystą masę z erytrytolem oraz solą. Następnie dodajemy whisky. Teraz czas na przesianie mąki i dodatek zmielonych orzechów. Całość łączymy za pomocą miksera lub energicznie mieszamy masę drewnianą łyżką.
- Z powstałego ciasta tworzymy kuleczki, które spłaszczamy tworząc w nich dziurkę.
- Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach z grzałką góra-dół przez 15-20 minut- pilnujemy by ciasteczka się nie przypaliły! Po upieczeniu studzimy, a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze.
- Przechowujemy w szklanym naczyniu nawet do 2 tygodni! Z każdym dniem są coraz lepsze, więc warto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz