Wieniec drożdżowy ze śliwkami
Na swoim instagramowym profilu (@kamciss) zapowiedziałam Wam ten o to wieniec, więc zgodnie z obietnicą spieszę z przepisem! Jeśli nie posiadacie w swojej spiżarni węgierek, to możecie wykorzystać wyłącznie powidła lub użyć innych owoców (jabłka, gruszki, brzoskwinie). Taka porcja ciasta z pewnością umili nadchodzące popołudnia w towarzystwie rozgrzewającego naparu/herbaty, zgadzacie się ze mną?:)
Składniki:
ciasto:
- 550g mąki pszennej
- 100ml mleka (można użyć napoju roślinnego)
- 50g drożdży
- 100g masła
- 60g ksylitolu
- 2 jajka
- szczypta soli
kruszonka:
- 60g zmielonych orzechów laskowych
- 30g ksylitolu
- 80g mąki pszennej
- 100g msła
- 1 żółtko
nadzienie:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych/czekośliwki
- 250g śliwek węgierek
Przygotowanie:
- Kruszonka: Składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy by uzyskać jednolitą, zwartą masę. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
- Ciasto: Przygotowujemy rozczyn- drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz podgrzane mleko i ucieramy. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ksylitol, jajka, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Całość porządnie zagniatamy by uzyskać jednolitą konsystencję. W razie potrzeby podsypujemy dodatkową ilością mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujmy na kształt prostokąta wyrośnięte ciasto. Smarujemy powidłami i rozkładamy obrane śliwki. Dodatkowo można posypać wierzch cynamonem. Zawijamy całość w rulon zaczynając od długiego boku.
- Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 3 cm z zewnętrznej strony. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C (funkcja termoobiegu). Upieczony wieniec studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.
Ja mam ochotę na jabłka o ;D
OdpowiedzUsuńAh może być i z jabłkiem! :)
UsuńPyszności! Ta kruszonka wygląda bosko na wieńcu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Mały eksperyment z orzechami i żółtkiem, więc POLECAM!
Usuń