Hummus z bobu
Wiem, że w dzisiejszym świecie każdy jest zabiegany i oczekuje prostych i szybkich przepisów. Jednak uwierzcie mi, że czasami warto poświęć przysłowiowe "5 minut dłużej" i przygotować np. taki dodatek by móc się nim cieszyć na dłużej :)
Gwarantuje Wam, że nawet "bobowe" niejadki zaakceptują to warzywo w takiej formie :)
Składniki:
/inspiracja: "Hummusy i pasty"/
Gwarantuje Wam, że nawet "bobowe" niejadki zaakceptują to warzywo w takiej formie :)
Składniki:
/inspiracja: "Hummusy i pasty"/
- 1 szklanka surowego bobu
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 2 łyżki tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 7-10 łyżek wody
- W garnku gotujemy litr wody z solą. Do wrzątku wsypujemy bób i gotujemy do miękkości. Następnie ziarna odcedzamy, studzimy i obieramy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Gotową pastę podajemy z dodatkową natką posiekanej pietruszki. Smacznego!
Uwielbiam hummus, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Na pewno chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńZachęcam- coś innego w lżejszej formie :)
UsuńTen blog w skali szkolnej oceniam na ocenę bardzo dobrą.
OdpowiedzUsuńOooo muszę koniecznie spróbować. Jadłam i robiłam tylko hummus z ciecierzycy, ale w różnych wariacjach. :) Wydaje mi się, że ten z bobu jest również pyszny. :)
OdpowiedzUsuń