Drożdżówki z truskawkami i kruszonką z palonego masła
Kochani, nadszedł mój czas na odpoczynek! Całe 3 miesiące przerwy od uczelni. Zdecydowanie jest mi to potrzebne. Ten czas planuje poświęcić na relaks, ale także rozwój- przede wszystkim swoich pasji, zainteresowań. W końcu mogę się zająć rzeczami, które faktycznie będą dla mnie przydatne w przyszłości.
Jako pierwszą formę relaksu wybrałam (oczywiście) czas spędzony w kuchni- nic tak nie cieszy, jak świeży domowy wypiek, a tym samym uśmiech na twarzy najbliższych. Z tak zadowolonym brzuszkiem mogę spokojnie usiąść z kubkiem ulubionej kawy i planować najbliższe miesiące! :)
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 24 g świeżych drożdży
- 50 g cukru pudru
- 125 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko
- 80 g masła, stopionego i przestudzonego
kruszonka:
- 75 g mąki pszennej
- 75g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 140 g masła
dodatkowo:
- miseczka truskawek
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę oraz cukier. Drożdże kruszymy i rozrabiamy z letnim mlekiem, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy by podwoiły swoją objętość. Dodajemy jajko i wyrośnięte drożdże do miski z suchymi składnikami. Masę wyrabiamy dłońmi przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok. 5 minut. Przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny, by podwoiło objętość.
- Kruszonka: Masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku, kiedy zacznie się pienić zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor. Łączymy cukry i mąkę w misce. Zalewamy je masłem i mieszamy dłońmi do uzyskania takiej masy by móc stworzyć kulkę, którą wkładamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy i układamy na nią owoce. Dociskamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Najlepsze jeszcze ciepłe! :)
Moje ulubione ☺☺
OdpowiedzUsuńJuż niedługo z malinami/śliwkami <3
UsuńPysznie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! Z przyjemnością zjadłabym takie do kawki <3
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com
W takim razie zachęcam :)
UsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń