Chałka z kruszonką
Przepis na chałkę pojawił się już na moim blogu,ale tym razem dzielę się z Wami recepturą na chałkę łatwą i szybką. Można też zrobić wersję o wiele prostszą, czyli z masy ciasta uformować okrągłe bułeczki. Ja jednak pokusiłam się o takie słodkie warkocze, które dodatkowo zwieńczyłam roztrzepanym jajkiem i maślaną kruszonką. Miłego wypiekania! :)
Składniki: /2 dorodne chałki/10 bułeczek/
- 70g masła
- 30g świeżych drożdży
- 350 ml mleka
- 30g drobnego cukru
- 550 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- do posmarowania: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody
- do posypania: kruszonka, mak, sezam
Przygotowanie:
- Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukier. Odstawiamy na 15 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, stopniowo wlewamy roztopione masło i przygotowane drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż ciasto będzie gładkie.
- Ciasto przekładamy do miski natłuszczonej olejem i odstawiamy do wyrastania na 1-2 h. Bardzo ważne jest to, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 35-40 cm. Z trzech pasm zaplatamy warkocz, a końce zawijamy pod spód.
- Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawić na 30minut, by ponownie wyrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st.
- Wyrośnięte chałki smarujmy jajkiem i posypujemy: makiem/ kruszonką/cukrem/sezamem.
- Pieczemy je 30 minut lub chwilę dłużej do zarumienienia.
Też mam taką w planach☺
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, sama rozkosz! :)
Usuńidealna chałka, kiedyś próbowałam zrobić warkocz z 5 częsci i nic z tego mi nie wyszło ;)
OdpowiedzUsuńTaki warkocz to już wyzwanie :D Ja ostaje przy tradycyjnych 3 wałeczkach :D
Usuń