Kruche ciasto,domowy budyń i maślana kruszonka.
Kochani, dziś przychodzę do Was z ciastem, które ostatnio podbiło moje serce! Przygotowanie może i zajmuje odrobinę więcej czasu, ale uwierzcie mi, że smak rekompensuje ten wysiłek :)
Aromatyczne jabłka pokryte są domowym budyniem oraz maślaną kruszonką, którą mogę wyjadać bez końca! Lepszego przepisu i patentu na domową kruszonkę jeszcze nie poznałam, więc stosuje się do swoich zaleceń. Co jest najistotniejsze? Użycie PRAWDZIWEGO masła i jego delikatne podpalenie :) Mam nadzieję, że skusicie się na taki domowy wypiek, szczególnie w te wolne dni :)
Składniki:
Aromatyczne jabłka pokryte są domowym budyniem oraz maślaną kruszonką, którą mogę wyjadać bez końca! Lepszego przepisu i patentu na domową kruszonkę jeszcze nie poznałam, więc stosuje się do swoich zaleceń. Co jest najistotniejsze? Użycie PRAWDZIWEGO masła i jego delikatne podpalenie :) Mam nadzieję, że skusicie się na taki domowy wypiek, szczególnie w te wolne dni :)
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1żółtko
- słoik prażonych jabłek (litrowy)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- garść rodzynek
- 500ml mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 110g masła
- 50g cukru pudru
- 100g mąki pszennej tortowej
- 100g mąki pszennej krupczatki
- Kruszonka: Masło należy roztopić i delikatnie przestudzić. Dodajemy cukier puder oraz oba rodzaje mąki i łączymy. Przygotowaną kruszonkę chłodzimy 15 minut.
- Kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy bułką tartą/mąką i wykładamy ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15 minut.
- W czasie pieczenia spodu przygotowujemy budyń: Odmierzamy 500ml mleka, z czego odlewamy pół szklanki i w niej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną wraz z syropem klonowym. Pozostałą część mleka gotujemy i wówczas wylewamy przygotowany roztwór. Na chwilę zestawiamy garnuszek z ognia i energicznie mieszamy. Zagotowany budyń odstawiamy.
- Na spód przekładamy podsmażone jabłka, budyń i rozprowadzamy kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C przez 25-30
minut.Zajadamy po wystudzeniu! :)
Bardzo takie lubię ☺
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypieku!
UsuńUwielbiam takie smaki! Kruszonka to moja miłość :) Pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńDobra kruszonka to podstawa sukcesu! :)
UsuńSzarlotka w trochę innym, niż znam dotychczas, wydaniu :) Wygląda bardzo smakowicie! Chętnie spróbuję zrobić takie kruche, domowe ciasto z jabłkami
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jestem pewna, że będziesz zadowolona :>
UsuńUwielbiam takie domowe ciasta! :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego, niż domowy wypiek :>
Usuń