Granola jaglano-cytrusowa


Kochani, dziś przybywam do Was z dużym słoikiem wszystkiego, co najlepsze! Zdecydowanie mogłabym to zaliczyć do kategorii SUPERFOOD'S. Jestem przekonana, że jeśli są tu miłośnicy szybkich, ale odżywczych śniadań to przypadnie Wam te pomysł do gustu. Oczywiście, w takiej domowej mieszance możecie za każdym razem zmieniać dodatki, ja jednak postawiłam na produkty, które w moich porannych owsiankach pojawiają się praktycznie za każdym razem, wszystko rotacyjnie. To jak, gotowi na dawkę mocy?

Składniki:
/duży słoik/
  • 100g surowej kaszy jaglanej 
  • 130ml świeżego soku pomarańczowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka mielonego cynamonu 
  • pół łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 50g nasion słonecznika 
  • 30g pestek dyni 
  • po 25g suszonych daktyli oraz moreli
  • 1 łyżka nasion chia
  • po 30g płatków jaglanych i orkiszowych 
  • 90g ulubionych orzechów (u mnie: nerkowce, włoskie i macadamia)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwa razy przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przekładamy ją do garnuszka, zalewamy sokiem, odrobiną wody (by całość była przykryta) i gotujemy około 10-15 minut, by kasza była półtwarda.Podczas gotowania nie wolno jej mieszać, jedynie lekko potrząsać garnkiem.
  2. W garnuszku mieszamy syrop klonowy, olej przyprawy. Dodajemy całość do ugotowanej kaszy. Dokładamy posiekane orzechy, nasiona, pestki, bakalie oraz płatki. Dokładnie mieszamy i wykładamy równo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Mieszamy delikatnie po 15 minutach, tak by masa była równomiernie rozprowadzona. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. i pozostawiamy dopiekającą się granole na 10 minut. Czynność powtarzamy do momentu,aż granola będzie wysuszona i przyrumieniona.
  3. Taką granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do kilku tygodni!

2 komentarze:

  1. Granola jest dobra zawsze i zimą i wiosną i latem. Tylko szczegóły ją różnią. Pycha!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi to nigdy nie smakowało, ponieważ za bardzo słodkie jest. Takie jest moje zdanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger