Szwedzkie babeczki migdałowe
Jakiś czas temu spotkałam w swoich książkowych zakamarkach taki właśnie przepis na szwedzkie kruche babeczki. Początkowo go pominęłam, gdyż przepis na swoje sprawdzone kruche babeczki już mam, jednak po dokładnym przestudiowaniu treści i składników stwierdziłam, że muszę je zrobić! Uwielbiam wypieki, które mają w sobie słodycz w postaci mielonych migdałów! Dodatkowy plus? Babeczki rozpływają się przy każdym kolejnym kęsie, więc jak dla mnie taka rekomendacja wystarczy by upiec je kolejny raz! :)
Składniki:
kruche ciasto:
- 100g masła
- 130g mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 60g cukru pudru
- 85g masła
- 2 jajka
- 120g zmielonych migdałów
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka wody
- Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Doprowadzamy do powstania kruszonki, a następnie łączymy by otrzymać zwartą i jednolitą postać ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, metalowe foremki na babeczki wylepiamy dokładnie kawałkami ciasta, aż po sam brzeg. Odkładamy na bok.
- Nadzienie: W misce miksera umieszczamy cukier puder oraz cukier waniliowy, a także masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy do uzyskania puszystej masy. Wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy. Masa może wyglądać na zważoną, ale nie będzie to miało większego znaczenia.
- Tak przygotowaną masą wypełniamy wcześniej wylepione foremki do 2/3 wysokości.
- Babeczki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
- Wystudzone babeczki polewamy lukrem, posypujemy migdałami lub ścieramy skórkę otartą z pomarańczy/cytryny/limonki. Przechowujemy w lodówce, smacznego!
Witaj, będe zaglądała bo tu bardzo smakowicie jest :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! :)
UsuńZnam te babeczki! Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńZupełna nowośc dla mnie :>
UsuńBardzo apetyczne babeczki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJa również uwielbiam przepisy z migdałami :) Twoje babeczki wyglądają super!
OdpowiedzUsuń