Maślane baranki
Hej kochani :) Odpoczęliście po świętach? Brzuchy zregenerowane? Przychodzę do Was z obłędnie pysznymi "barankami". W czym tkwi ich sekret? Niezastąpiona jest tutaj mąka krupczatka, która odpowiada za ich kruchość i lekkość z każdym następnym dniem. Kolejny ważny element to serek homogenizowany ( czytajcie skład!). Ta kompozycja produktów wystarczy by cieszyć się prawdziwymi, kruchymi ciasteczkami na dłużej :)
Składniki:
Składniki:
- 250g mąki krupczatki (najlepsza!)
- 150g serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 120g masła
- 40g brązowego cukru
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier, syrop i serek waniliowy. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki.
-
Ciasto wyjmujemy z lodówki – odcinamy
kawałki, formujemy kulkę i następnie rolujemy na cienkie
wałeczki i zawijamy z dwóch stron na kształt baranków. Wierzch smarujemy rozbitym
żółtkiem. Ciastka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja:
góra-dół).
Smacznego!
Idealne do święconki ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :> Ale do schrupania w każdy inny dzień także :)
Usuń