Ciasteczka jaglane (bezglutenowe)
Zabieracie się już za pakowanie świątecznych prezentów? U mnie musi to jeszcze niestety poczekać, ale pomysły są już zrealizowane, wiec mam czysty umysł. W tym roku oprócz tradycyjnych prezentów materialnych postanowiłam podarować bliskim rożne mieszanki ciastek, zbóż, przypraw, naparów...trochę tego jest, ale uważam, że prezenty od serca są zawsze najlepszą opcją :) Z tego powodu stopniowo będę się z Wami dzielić takimi pomysłami, a jeszcze przed świętami zbiorę wszystko w jedną całość- być może ktoś z Was skusi się na taką formę prezentu.
Poniższy przepis może być właśnie początkiem tej przygody! Są dwie opcje: możecie sami upiec komuś takie ciacha, gdyż długo zachowują świeżość lub przygotować mieszankę, zapakować do słoiczka, dopisać instrukcje i gotowe! Taki słoik inspiracji wykorzysta nawet największy leniuch-gwarantuję!
Składniki:
Poniższy przepis może być właśnie początkiem tej przygody! Są dwie opcje: możecie sami upiec komuś takie ciacha, gdyż długo zachowują świeżość lub przygotować mieszankę, zapakować do słoiczka, dopisać instrukcje i gotowe! Taki słoik inspiracji wykorzysta nawet największy leniuch-gwarantuję!
Składniki:
- 200g płatków jaglanych
- 100g mąki jaglanej
- jajko
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka nasion chia
- 0,5 łyżeczki sodki
- 130g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- Masło/olej topimy i studzimy. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy do nich roztrzepane jajko oraz rozpuszczony tłuszcz. Zagniatamy.
- Z uformowanej masy odrywamy po jednej części ciasta i tworzymy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez 15-18 minut (muszą się zarumienić). Po wystudzeniu zajadamy i umieszczamy w szczelnym pojemniku! Smacznego.
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę fajnie. Powiedz mi jeszcze, one są takie bardziej kruche czy raczej mokre i dość miękkie?
OdpowiedzUsuńbardziej kruche, zdecydowanie :)
Usuń