Marcepanowe muffinki pokryte lukrem
Jak tam Wasze brzuchy? Rozciągnięte i pełne wszystkiego co najlepsze? Niby już "nie mogę", a jednak na ciasteczko zawsze znajdzie się miejsce, prawda? Ten okres rządzi się własnymi prawami, więc korzystajmy ile się da z tych dobroci, a później będziemy myśleć, jak można dojść do siebie :) Osobiście uważam, że to "świąteczne przejedzenie" jest często tylko w naszych głowach, gdyż wszędzie się o tym słyszy i z każdej strony dopadają nas reklamy lub artykuły, które tego dotyczą. I tym sposobem, siłą rzeczy sami popadamy w "przejedzenie", co myślicie? Pozostawiam Was z tym pytaniem i refleksją razem z moimi piernikowymi muffinami :)
Składniki:
Składniki:
- 80g masła
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- 3 jajka
- 100g marcepanu
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- W garnuszku rozpuszczamy masło razem z miodem i mlekiem- studzimy.
- Jajka ubijamy na puszystą masę.
- W misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Wlewamy ubite jajka oraz rozpuszczone masło i mieszamy za pomocą łyżki. Na sam koniec dodajemy marcepan oraz skórkę z pomarańczy.
- Papilotki do muffinek napełniamy prawie do 3/4 wysokości. Pieczemy je w 180 stopniach z termoobiegiem przez 25-30 min do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem (białko ubite z cukrem pudrem) i ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
pięknie udekorowane:) niestety u mnie świąteczne przejedzenie to jak najbardziej realność:)
OdpowiedzUsuńDobrze, że to już mamy za sobą :D
UsuńUwielbiam marcepan.podkradam jedną!:-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuń