Ziemniaczany krem z dodatkiem pora i gruszki
Lubicie jesień? Ja tak, jednak tylko złotą. Wydaje mi się, że większość z Was ma podobne odczucia. Przyjemnie jest spacerować i obserwować promyki słońca, które przedzierają się przez liście drzew. Wszelkie parki w tym początkowym okresie są bardzo malownicze, więc popołudniowy spacer w weekend jest obowiązkowy! Od kulinarnej strony też jest bardzo przyjemnie. Jesienią oraz zimą litrami pochłaniam zupy i wszelkie kremy bo właśnie one najlepiej rozgrzewają po długim dniu poza domem. Jest tyle możliwości w łączeniu składników, że nie wiem czy mi starczy na to wszystko czasu. Dzisiaj zupełnie nowe połączenie, a przynajmniej dla mnie, ponieważ gruszki w zupie pojawiają się u mnie pierwszy raz. I wiecie co? Jestem zachwycona :)
Składniki:
- 3 pory
- 2 średniej wielkości ziemniaki lub 1 duży
- 2 dojrzałe gruszki
- około 1,2 l bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- do podania grzanki, szczypiorek, jogurt
- Białe części pora pokroić w talarki (reszta nie będzie potrzebna). Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dusić na małym ogniu porowe talarki mieszając od czasu do czasu, aż por zmięknie. Następnie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i dusić wszystko razem przez kolejnych kilka minut.
- Kiedy gruszka zacznie się rozpadać dodać pokrojone ziemniaki. Dokładnie wymieszać i wlać bulion. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
- Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić szczyptą gałki oraz solą i pieprzem do smaku. Podajemy z łyżką jogurt, grzankami oraz szczypiorkiem (opcjonalnie).
Smacznego!
konsystencja wspaniała!
OdpowiedzUsuńdelikatnie kremowa, taką lubimy najbardziej :)
UsuńCudowny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
UsuńTo propozycja w sam raz dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do próbowania :>
Usuń