Krem z cukinii
Eksperymentyw kuchni są u nas rzeczą naturalną i oczywistą. Wiadomo, że nie zawsze kończą się sukcesem, ale metodą prób i błędów można się wiele nauczyć :)
Krem brokułowy lub z marchewki już nam się znudził, więc poszliśmy krok dalej. Cukinię zajadam z mamą przy każdej możliwej okazji, więc pomysł z kremem bardzo jej się spodobał. Smak wzbogaciłyśmy świeżymi listkami mięty. Dzięki niej krem jest świeży i bardziej wyrazistszy. Mam nadzieję, że znajdziecie 30minut i uda Wam się go przygotować :)
Składniki:/4 porcje/
Krem brokułowy lub z marchewki już nam się znudził, więc poszliśmy krok dalej. Cukinię zajadam z mamą przy każdej możliwej okazji, więc pomysł z kremem bardzo jej się spodobał. Smak wzbogaciłyśmy świeżymi listkami mięty. Dzięki niej krem jest świeży i bardziej wyrazistszy. Mam nadzieję, że znajdziecie 30minut i uda Wam się go przygotować :)
Składniki:/4 porcje/
- 2 duże cukinie
- 3 małe ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- garść świeżych liści mięty
- garść świeżych liści szpinaku (można pominąć)
- łyżka oleju (np. z orzechów włoskich lub rzepakowego)
- czerwony pieprz
- jogurt grecki
- Ziemniaki kroimy w paseczki i gotujemy w wodzie przez około 10 min. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i gotujemy kolejne 10 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy do warzyw. Do wywaru dokładamy szpinak, mięte i przeciśnięty czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy czerwonym pieprzem.
- Zupę podajemy z jogurtem greckim i makaronem ze skórki cukinii- cukinie kroimy w cienkie, długie paski i gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody przez 4 minuty.
uwielbiam krem z cukinii! chyba mój ulubiony ze wszystkich :)
OdpowiedzUsuńMój ostatnio też :) koniecznie spróbuj z dodatkiem mięty :)
Usuń