Ciastka owsiane- przepis podstawowy
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie ogromne ciasteczka, które tylko kuszą na sklepowych półkach i czekają na wylądowanie w moim koszyku. Oczywiście, jestem świadoma, że w każdej chwili mogą sama coś upiec i z pewnością będzie to zdrowsze, ale czasami ma się ochotę mieć je natychmiast! I zazwyczaj kończy się to tak, że wychodzę ze sklepu z mniejszą lub większą paczką słodkości... Jednak tym razem było inaczej i silna wola zwyciężyła. Zamiast kupić gotowy produktu postanowiłam skupić się na produktach do przygotowania czegoś własnego. I tak wylądowałam przy kasie z paczką płatków owsianych oraz masłem roślinnym. Właśnie dlatego w końcu mam przepis na swoje ulubione ciasteczka owsiane. Ulubione, ponieważ szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo jest to podstawowa receptura, która pozwala na wszelkie kombinacje z różnymi dodatkami lub pewnymi zamiennikami, które będziecie mogli poznać w niedługim czasie :) I najważniejsze- ciasteczka mogą być takiej wielkości, jak tylko zechcę! :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sodki
- szczypta soli
- Masło należy rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
- Płatki owsiane można wcześniej zalać niewielką ilością wody i odstawić do czasu, aż płyn się wchłonie.
- Do miseczki z płatkami wsypujemy pozostałe sypkie składniki, dodajemy jajko oraz masło
i wszystko ze sobą łączymy. Z powstałej masy tworzymy kuleczki, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. - Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach prze 20-25 minut lub do momentu ich zarumienia. Zajadamy po przestudzeni. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz