Malinowe muffinki z migdałami
Maliny można zastąpić truskawkami, jagodami, jabłkami lub innymi pysznymi owocami. Muffiny są bardzo szybkie w wykonaniu, więc dla zaskakujących nas gości, jak najlepsze!
Składniki
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- jedno duże jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- kubek malin
- płatki migdałowe
Przygotowanie :
- Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą. W drugim naczyniu miksujemy jajko, cukier, mleko, olej i po chwili za pomocą łyżki musimy wmieszać produkty sypkie. Wsypujemy owoce i ponownie łączymy z całością.
- Rozkładamy foremki i napełniamy je do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy migdałami.
- Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30-35 min.
Też chcę poczuć smak lata:) Chętnie zrobię takie muffinki!
OdpowiedzUsuń