Biszkopciki z konfiturą malinową.
Zabrałam się za to z myślą o kuleczkach, gdyż tak było w przepisie, ale wyszły mi ciasteczka na kształt klusek śląskich mające konsystencję biszkopcików i do tego ta konfitura <mniam> . Muszę jeszcze dodać,że są to ciastka do roboty dla osób które lubią używać rąk podczas zabawy kucharskiej i które ogólnie lubią się brudzić. Także podwijajcie rękawy i do dzieła c:
Z podanego przepisu wychodzi około 50 ciastek.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 kostki margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 6 jajek
- konfitura malinowa
Przygotowanie:
- Wykładamy blachy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- W misce ucieramy mikserem masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę, sól i sodę. Na koniec jajka. Wszystko miksujemy około 10 min, aby masa była idealnie gładka.
- Teraz brudzimy rączki tzn. przygotujcie sobie jakiś półmisek z wodą aby moczyć lekko dłonie. Zmoczcie aby wewnętrzna część dłoni była lekko wilgotna, nabierzcie masę i formujcie kulki. (woda jest po to aby ciasto się nie przyklejało), następnie układajcie na blachę.
- W każdej zrobionej kulce zróbcie wgłębienie (jak w kluskach śląskich) najlepiej poprzez namoczenia palca w wodzie. W dziurkę nałóżcie konfiturę malinową i wstawcie do piekarnika na około 20 min,
- Układajcie ciastka w dużych odstępach ponieważ ciasteczka pięknie wyrosną c:
Smacznego!
I po..
Coś dla mnie. Pyszne ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńJa lubię używać nóg do pieczenia -,-
OdpowiedzUsuńfajne słodkie ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuńDo anonimka: Nóg to raczej się używa przy kiszeniu kapusty, no ale co kto lubi, prawda? c:
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają ;) Zapraszam do mnie.;)
OdpowiedzUsuń