Pizza.
Pizza chodziła za mną cały tydzień, niestety nie było na takie przyjemności czasu, gdyż semestr się kończy i trzeba było poprawić parę sprawdzianów. Ale dziś rano, pełna energii pomaszerowałam na zakupy i kupiłam wszystkie składniki które uznałam za przydatne. I o to mamy jakże piękne, pyszne i różnorodne pizze. W sumie to każdy może dać składniki takie jakie lubi, bo wszystko tu jest dozwolone, ja podam swoje propozycje. Co do ciasta to wychodzi miękkie, cienki i ogólnie bardzo pyszne, każdemu polecam c:
Składniki: (na 1 dużą blachę i 4 małe)
Składniki: (na 1 dużą blachę i 4 małe)
- 700g mąki
- 3/4 paczki drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- oregano, bazylia (lub inne przyprawy)
- papryka konserwowa pokrojona w paseczki
- kukurydza
- ananasy pokrojone w kostkę
- szynka pokrojona w paseczki
- 0,5kg sera żółtego - startego na małych oczkach
- 70 dag pieczarek -pokrojonych
- ketchup
Przygotowanie:
- W małym kubeczku rozdrabniamy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki, troszeczkę ciepłej wody. Wszystko mieszamy i zostawiamy drożdże do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce.
- Do dużego garnka wsypujemy mąkę, sol, wlewamy przygotowane drożdże i szklankę ciepłej wody (może się zdarzyć,że trzeba będzie dodać więcej), oraz 4 łyżki oleju. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i odstawiamy przykryte ścierką do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) .
- Kolejnym etapem przygotowań jest smarowanie blach olejem. Na nie wykładamy wyrośnięte ciasto i rozprowadzamy dłońmi. Na wyłożone ciasto nakładamy ketchup (ile chcecie) i rozprowadzamy po całej powierzchni łyżką.
- Teraz czas na składniki. I tutaj możecie robić dowolne kombinacje. Swoje pokażę na zdjęciach poniżej. Jeśli już ułożycie składniki to wstawiamy blachy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min. Około 5 min przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy wszystko startym serem. Znowu wkładamy do piekarnika i czekamy aż ser całkowicie się roztopi.
- Podajemy świeżutkie, mięciutkie i ciepluteńkie <:
Smacznego!
Składniki po przygotowaniu
Od lewo na górze: wciąż rosnące ciasto, blacha po posmarowaniu olejem, rozprowadzane ciasto oraz ciasto po posmarowaniu ketchupem
Tutaj mamy: szynkę, pieczarki oraz paprykę
Szynka, pieczarki, ananas.
Szynka, pieczarki, kukurydza, ananas.
kiedy chodzi za mną pizza zwykle robię rzecz straszną dla moich bioder - sięgam po telefon ;)
OdpowiedzUsuńNie warto, lepiej przyrządzić samemu, wtedy wiemy co tak dokładnie się na niej znajduje c:
OdpowiedzUsuńA ile frajdy z robienia. Też robię pizzę sama, bo odkąd zaczęłam już żadna mi nie smakuje oprócz domowej :)
OdpowiedzUsuńNie zapominajmy, żeby do tych wszystkich składników dodać trochę ziół - bazylii, oregano. Znakomicie sprawdzają się one w niemal każdej pizzy.
OdpowiedzUsuń