Szarlotka z prodiża z surowymi jabłkami
Kochani, dziś mam dla Was przepis perełkę. Jeśli tęsknicie za smakami babcinych wypieków to gwarantuje Wam, że ten wypiek może Was przenieść w niedalekie zakątki tych dawnych smaków. U mnie wspomnienia przywołał dodatkowo prodiż, który już rok temu zabrałam swojej babci, a niestety bardzo rzadko z niego korzystałam, co jak się okazuje było wielkim błędem! Oczywiście, jeśli nie macie takie sprzętu, to domowy piekarnik również się sprawdzi. Wówczas wystarczy piec ciasto w 190 stopniach C przez 40 minut :) Mam nadzieję, że receptura sprawdzi się i u Was :)
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1,5kg jabłek (użyłam papierówek)
- 100g cukru trzcinowego (do smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- W misie umieść: mąkę, roztopione masło, cukier puder, sodę, cukier waniliowy i jajka. Ciasto podziel i 1/3 schłodź w lodówce.
- Blaszkę (w tym przepisie użyłam prodiż,ale sprawdzi się blaszka kwadratowa o boku 23 cm) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Spód wylep ciastem. Przykryj prodiż i podpiecz spód 15 minut.
- W tym czasie jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Owoce wymieszaj z przyprawami i cukrem. Odciśnij powstały sok.
- Na podpieczony spód ułóż jabłka, a na wierzch zetrzyj 1/3 ciasta z lodówki. Zapiekaj dalej pod przykryciem prodiża przez 40-45minut. Wierzch musi być zarumieniony. Po wystudzeniu energicznym ruchem przewróć ciasto i wyłóż na talerz.
Mniam kocham szarlotkę szczególności w towarzystwie z lodami ^^
OdpowiedzUsuńOj tak,tak,tak! :)
Usuńwygląda przepysznie; zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńNiech smakuje, na zdrowie! :)
UsuńNajlepszy. Pychotka:)
OdpowiedzUsuńa co ostatnią 1/3 porcji ciasta? :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać jabłek prażonych ze słoika?
OdpowiedzUsuń