18 lipca 2018

Chałka z kruszonką


Przepis na chałkę pojawił się już na moim blogu,ale tym razem dzielę się z Wami recepturą na chałkę łatwą i szybką. Można też zrobić wersję o wiele prostszą, czyli z masy ciasta uformować okrągłe bułeczki. Ja jednak pokusiłam się o takie słodkie warkocze, które dodatkowo zwieńczyłam roztrzepanym jajkiem i maślaną kruszonką. Miłego wypiekania! :)

Składniki: /2 dorodne chałki/10 bułeczek/

  • 70g masła
  • 30g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka
  • 30g drobnego cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • do posmarowania: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody
  • do posypania:  kruszonka, mak, sezam
Przygotowanie:
  1. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukier. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, stopniowo wlewamy roztopione masło i przygotowane drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Ciasto przekładamy do miski natłuszczonej olejem i odstawiamy do wyrastania na 1-2 h. Bardzo ważne jest to, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 35-40 cm. Z trzech pasm zaplatamy warkocz, a końce zawijamy pod spód.
  5. Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawić na 30minut, by ponownie wyrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st.
  6. Wyrośnięte chałki smarujmy jajkiem i posypujemy: makiem/ kruszonką/cukrem/sezamem.
  7. Pieczemy je 30 minut lub chwilę dłużej do zarumienienia. 





4 komentarze:

  1. idealna chałka, kiedyś próbowałam zrobić warkocz z 5 częsci i nic z tego mi nie wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki warkocz to już wyzwanie :D Ja ostaje przy tradycyjnych 3 wałeczkach :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...