29 grudnia 2017

Marcepanowe muffinki pokryte lukrem

Jak tam Wasze brzuchy? Rozciągnięte i pełne wszystkiego co najlepsze? Niby już "nie mogę", a jednak na ciasteczko zawsze znajdzie się miejsce, prawda? Ten okres rządzi się własnymi prawami, więc korzystajmy ile się da z tych dobroci, a później będziemy myśleć, jak można dojść do siebie :) Osobiście uważam, że to "świąteczne przejedzenie" jest często tylko w naszych głowach, gdyż wszędzie się o tym słyszy i z każdej strony dopadają nas reklamy lub artykuły, które tego dotyczą. I tym sposobem, siłą rzeczy sami popadamy w "przejedzenie", co myślicie? Pozostawiam Was z tym pytaniem i refleksją razem z moimi piernikowymi muffinami :)

Składniki:
  • 80g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodki
  • 3 jajka
  • 100g marcepanu
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej 
Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozpuszczamy masło razem z miodem i mlekiem- studzimy. 
  2. Jajka ubijamy na puszystą masę.
  3. W misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Wlewamy ubite jajka oraz rozpuszczone masło i mieszamy za pomocą łyżki. Na sam koniec dodajemy marcepan oraz skórkę z pomarańczy. 
  4. Papilotki do muffinek napełniamy prawie do 3/4 wysokości. Pieczemy je w 180 stopniach z termoobiegiem przez 25-30 min do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem (białko ubite z cukrem pudrem) i ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami. 
 


4 komentarze:

  1. pięknie udekorowane:) niestety u mnie świąteczne przejedzenie to jak najbardziej realność:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że to już mamy za sobą :D

      Usuń
  2. Uwielbiam marcepan.podkradam jedną!:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...