Hummus idealny i bułki wegańskie
grudnia 15, 2017
5
bułeczki
,
ciecierzyca
,
hummus
,
na śniadanie
,
olej lniany
,
pasta
,
SemCo
,
tahini

Czy macie w swojej rodzinie osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? A może same prowadzicie taki styl życia lub tak jak w moim przypadku lubicie eksperymentować w kuchni? :)
Jeśli chociaż na jedno z tych pytań padła w waszej głowie twierdząca odpowiedź to ten przepis Wam się spodoba, gdyż jest on świetną opcją na świąteczne śniadanie w rodzinnym gronie i nie tylko :)
Zapewniam Was, że jak raz zrobicie TAKĄ pastę to będziecie chciały ja powtarzać przynajmniej raz w tygodniu, a kupne hummusy i inne pasty roślinne zejdą na dalszy plan :) Dodatkowo taka pasta zaopatruje nas w wiele cennych minerałów i witamin oraz syci na długo :)
Hummus
Składniki na litrowy słoik
Jeśli chociaż na jedno z tych pytań padła w waszej głowie twierdząca odpowiedź to ten przepis Wam się spodoba, gdyż jest on świetną opcją na świąteczne śniadanie w rodzinnym gronie i nie tylko :)
Zapewniam Was, że jak raz zrobicie TAKĄ pastę to będziecie chciały ja powtarzać przynajmniej raz w tygodniu, a kupne hummusy i inne pasty roślinne zejdą na dalszy plan :) Dodatkowo taka pasta zaopatruje nas w wiele cennych minerałów i witamin oraz syci na długo :)
Hummus
Składniki na litrowy słoik
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- ½ szklanki pasty tahini
- ⅓ szklanki lodowatej wody
- ⅓ szklanki oleju lnianego SemCo
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
-
Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.
-
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy ziarenka będą się rozpadać w palcach.
-
Ugotowaną cieciorkę odcedzić. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na gładką pastę.
-
Do gęstej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. na sam koniec dolewamy olej lniany. Ucierać hummus przez kolejne 3 minuty lub do momentu, aż woda połączy się z pastą.
-
Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi
dodatkami. Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Bułki
Składniki na 9 sztuk
Składniki na 9 sztuk
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego np. sojowe
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ szklanki oleju lnianego SemCo
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody + sezam albo mak do posypania
Przygotowanie:
- Mleko i wodę podgrzewamy w rondelku. Mąkę, ciepłe mleko, wodę, olej lniany, cukier, sól, drożdże instant mieszamy w misce najpierw łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką konsystencję. Kulę ciasta zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia,
- Następnie ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na równe 9 części. Z każdego kawałka ciastka tworzymy bułeczki.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą w rondelku, następnie doprowadzamy do wrzenia. Powstałym kisielem smarujemy wyrośnięte bułki i posypujemy ziarnem sezamu albo makiem. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut.
oj jak dawno nei jadłam hummusu :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki i zachęcam do samodzielnego przygotowania! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCześć. Jak ja lubię humusy wszelkie. Olej lniany zresztą też. Dziękuję za przypomnienie. :* Pozdrawiam serdecznie. Aga.
OdpowiedzUsuńNie ma za co! Proszę się częstować :)
Usuń