15 grudnia 2017

Hummus idealny i bułki wegańskie

Czy macie w swojej rodzinie osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? A może same prowadzicie taki styl życia lub tak jak w moim przypadku lubicie eksperymentować w kuchni? :)
Jeśli chociaż na jedno z tych pytań padła w waszej głowie twierdząca odpowiedź to ten przepis Wam się spodoba, gdyż jest on świetną opcją na świąteczne śniadanie w rodzinnym gronie i nie tylko :)
Zapewniam Was, że jak raz zrobicie TAKĄ pastę to będziecie chciały ja powtarzać przynajmniej raz w tygodniu, a kupne hummusy i inne pasty roślinne zejdą na dalszy plan :) Dodatkowo taka pasta zaopatruje nas w wiele cennych minerałów i witamin oraz syci na długo :)

Hummus
Składniki na litrowy słoik
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • ½ szklanki pasty tahini
  • ⅓ szklanki lodowatej wody
  • ⅓ szklanki oleju lnianego SemCo
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
Przygotowanie:
  1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.
  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy ziarenka będą się rozpadać w palcach.
  3. Ugotowaną cieciorkę odcedzić. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na gładką pastę.
  4. Do gęstej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. na sam koniec dolewamy olej lniany. Ucierać hummus przez kolejne 3 minuty lub do momentu, aż woda połączy się z pastą.
  5. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Bułki
Składniki na 9 sztuk
  • 0,5 kg mąki pszennej  
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego np. sojowe  
  • 1/2 szklanki wody  
  • 1 opakowanie drożdży instant  
  • 2 łyżeczki cukru  
  • 1 łyżeczka soli
  •  ⅓ szklanki oleju lnianego SemCo
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody + sezam albo mak do posypania

Przygotowanie:
  1. Mleko i wodę podgrzewamy w rondelku. Mąkę, ciepłe mleko, wodę, olej lniany, cukier, sól, drożdże instant mieszamy w misce najpierw łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką.  Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką konsystencję. Kulę ciasta zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, 
  2. Następnie ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na równe 9 części. Z każdego kawałka ciastka tworzymy bułeczki.  
  3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą w rondelku, następnie doprowadzamy do wrzenia. Powstałym kisielem smarujemy wyrośnięte bułki i posypujemy ziarnem sezamu albo makiem. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut.
 


5 komentarzy:

  1. oj jak dawno nei jadłam hummusu :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i zachęcam do samodzielnego przygotowania! :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć. Jak ja lubię humusy wszelkie. Olej lniany zresztą też. Dziękuję za przypomnienie. :* Pozdrawiam serdecznie. Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co! Proszę się częstować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...