2 stycznia 2018

Rogaliki waniliowe

Pozostając w scenerii świątecznej mam dla Was przepis na kolejne ciasteczka, ale UWAGA, są bardzo wciągające, a szczególnie po paru dniach, kiedy nabiorą jeszcze większych walorów smakowych :) Kruche, delikatnie maślane i z nutą wanilii. Pierwszy raz korzystałam z mąki migdałowej (ew. możecie użyć mielonych migdałów) i powiem Wam, że nadaje wypieką ciekawą strukturę, więc w tych ciasteczkach jest NIEZASTĄPIONA! Idealne do chrupania i planowania nowych celów na 2018 rok! :)

Składniki:
  • 200g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 25g cukru waniliowego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder
 Przygotowanie:
  1. Suche składniki przesiewamy, dodajemy jajko, ekstrakt i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1h do lodówki.
  2. Ze schłodzonej masy odrywamy po kawałku ciasta, które rolujemy i układamy na blaszce na kształt  rogalika/podkowy. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut- należy je obserwować, a kiedy zaczną się rumienić- wyciągnąć. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Z każdym dniem są coraz lepsze, gwarantuje! 




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...